Sykkelboks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sykkelboks foran en tilbaketrukket stopplinje for biler i et kryss i New York City

En sykkelboks[1][2] er en type veimerking i lysregulerte kryss som lar syklister sykle inn og stoppe opp foran biler som venter på rødt lys. Den består av en tilbaketrukket stoppstrek for biler, og stoppstrek foran der igjen hvor for syklister kan stoppe foran bilene.

Formålet er å hindre en rekke typer påkjørsel av syklister i kryss.[3] For eksempel kan det hindre påkjørsel av bilister som svinger til høyre og syklister som kjører rett frem.[4] De er mye brukt i Danmark, Storbritannia og andre europeiske land.

Selv om denne typen veimerking er mest brukt for sykler fins det også eksempler på at lignende typer veimerking har blitt brukt for busser og motorsykler.

Syklister[rediger | rediger kilde]

Sykkelboks i Gdańsk i nærheten av universitetet i Gdańsk

Sykkelbokser brukes vanligvis sammen med sykkelskulder eller en annen form for sykkelfelt for filtrering av sykkeltrafikk. Dette gjør det mulig for syklister å filtrere seg forbi og potensielt helt frem til et lyskryss med rødt lys.

Plasseringsmulighetene er gunstig for syklistene:

  • Syklister som svinger mot motgående trafikk (altså til venstre i land med høyrekjøring) får mulighet til å innta riktig plassering i veibanen
  • Syklister som skal rett frem kan plassere seg synlig og trygt midt i veibanen før de skal sykle gjennom krysset.
  • Syklister som skal til høyre kan også få bedre trygghet ved at de kommer lengre frem i sykkelkøen (siden syklister som skal frem eller til venstre sykler til siden). En lignende fordel vil også oppstå i land der man kan svinge fritt på rødt lys (for eksempel høyresving på rødt i USA).

Ved rødt lys er syklistene mer synlige for bilistene siden de står foran dem. Ved grønt lys kan det malte sykkelfeltet og sykkelboksen minne bilister og syklister om å passe på hverandre.

Sikkerhetsaspekter[rediger | rediger kilde]

Syklister som venter i en sykkelboks i Toronto

Basert på dansk forskning argumenteres det for at en sykkelboksen bør være 5 meter lang.[trenger referanse] Begrunnelsen handler om blindsoner, og at det gjør syklistene mer synlige, særlig for tunge kjøretøy som har stor blindsone foran førerhuset. Det amerikanske byrået FMCSA for store lastebiler og busser anslår imidlertid at blindsonen er 6 meter lang.[5]

Svingende lastebiler kan innebære stor risiko for død og alvorlige skader for syklister,[6] og Royal Society for Prevention of Accidents (RoSPA) har uttalt at det kan være bedre å vente hvis det er en lastebil til stede, i stedet for å bruke sykkelboksen.[6] Hvis det er grønt lys kan det være tryggere for syklister å sykle i bilfeltet sammen med hovedtrafikken.

Ifølge en gjennomgang av OECD ble sykkelbokser ansett som en måte å også bedre sikkerheten til fotgjengere i kryss ved å øke skillet mellom kryssende fotgjengere og ventende kjøretøy.[7]

Forskning utført av Oregon Transportation Research and Education Consortium viste at både bilister og syklister ser ut til å forstå hvordan boksene skal brukes. Nesten tre fjerdedeler av bilistene stoppet bak sykkelboksen, og omtrent samme prosentandel av syklistene stoppet på riktig sted foran stoppstreken for motorvogner. I tillegg gikk antallet konflikter i kryssene ned og sjåførene vek mer for syklistene etter at boksene ble satt opp. Brukernes oppfatning av sikkerhet ble også bedre.[3]

En brosjyre fra av det britiske transportdepartementet bemerker at en viktig suksessfaktor er at bilister ikke blokkerer sykkelskulderen eller stanser inni sykkelboksen.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sykkelbokser gir syklistene forsprang». Statens vegvesen. Besøkt 19. mai 2024. 
  2. ^ «Malte opp «sykkelbokser» i veikryss over hele landet. Ga ingen merkbar reduksjon av ulykker». Tu.no (norsk). 16. juli 2018. Besøkt 19. mai 2024. 
  3. ^ a b Jennifer Dill. «Evaluation of Bike Boxes at Signalized Intersections». Oregon Transportation Research and Education Consortium. Besøkt 12. juli 2012. 
  4. ^ Theenvironmentalblog.org Arkivert juli 3, 2009, hos Wayback Machine
  5. ^ «Large Blind Spots | FMCSA». 
  6. ^ a b Cyclists and Lorries, Royal Society for the Prevention of Accidents, February 2006
  7. ^ «Scientific Expert Group on the Safety of Vulnerable Road Users (RS7), SAFETY OF VULNERABLE ROAD USERS» (PDF). Organisation for Economic Co-operation and Development. Arkivert fra originalen (PDF) 16. mars 2012. Besøkt 12. juli 2012. 
  8. ^ «Advanced stop lines for cyclists» (PDF). UK Department for Transport. Arkivert fra originalen (PDF) 18. juli 2009.