Hopp til innhold

Sykkelholder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En sykkelholder, også ofte kalt sykkelstativ, er utstyr for å transportere sykler, ofte festet til kjøretøy som bil, buss, tog eller lignende.

De kan brukes i kollektivtrafikk for å legge til rette for blandet transport (for eksempel pendling med buss og sykkel). Bussmonterte sykkelholdere er vanligvis festet foran på bussen, og de fleste kan slås sammen når de ikke er i bruk.[1][2] Noen busser har bakmonterte stativer. Andre, spesielt på bussmetro, er utstyrt med sykkelstativ inni kupéen.[3] Sykkelholdere er vanlig på busser i USA og Canada.[4][5]

Mange tog har innvendig sykkelstativ. På noen parkeres syklene med begge hjulene på gulvet, mens på andre parkeres de med hjulene opp etter veggen. Noen tog har dedikerte vogner for sykkelparkering, i noen tilfeller er disse vognene uten tak .

Stativer til private biler kan blant annet festes på tilhengerfeste eller takgrind. Det finnes også holdere for motorsykler.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «TCAT Bikes on Buses: Rack&Ride». Arkivert fra originalen 16. desember 2007. Besøkt 27. desember 2007. 
  2. ^ «Victoria Regional Transit System: Bike & Ride». Arkivert fra originalen 15. juli 2014. Besøkt 27. desember 2007. 
  3. ^ «CATA Bike Racks». Arkivert fra originalen 30. november 2007. Besøkt 27. desember 2007. 
  4. ^ «Europe». Besøkt 4. mars 2024. 
  5. ^ «The City of Madrid installs bike racks on buses, and it’s easier (and cheaper) than you think!». Besøkt 4. mars 2024.