Sykling på bilveg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Syklister på en veg i Victoria, British Columbia
Delesymbol som indikerer at syklister ønskes i vegbanen, ikke på fortau

Sykling på bilveg er en form for blandet trafikk der syklister sykler i bilvegen. Hvis man sykler sammen med biltrafikk følger man da vanligvis de samme trafikkreglene som biler.[1] Trygg Trafikk anbefaler at syklister skal plassere seg til høyre i vegbanen[2], men ifølge Statens vegvesen man bør ikke plassere seg helt ut til siden.[3]

Teknikker[rediger | rediger kilde]

Ved sykling på siden av stillestående eller parkerte biler bør man holde minst en dørbredde ekstra avstand for å unngå døring.

Når man skal svinge eller bytte fil er det en god vane å gi håndsignal for å vise hvor man skal svinge.[4] Det er også en god vane at syklisten ser seg over skulderen for å sjekke blindsonen før man skifter retning, for eksempel for å se om noen er i ferd med å sykle eller kjøre forbi.

«Vehicular cycling»[rediger | rediger kilde]

I USA er det en bevegelse kalt vehicular cycling som legger opp til at syklister biltrafikk skal oppføre seg «mest mulig likt bilister». Vehicular cycling ble popularisert i 1970-årene av John Forester i hans bok Effective Cycling. Han hevder at syklister klarer seg best når de opptrer og blir behandlet som bilister.

Teknikkene hans har blitt tatt i bruk av League of American Bicyclists og andre organisasjoner som holder sikkerhetskurs for syklister. Teknikkene krever selvsikre syklister som tåler å kreve sin plass[5] blant rask motortrafikk, og har til tider vært kontroversiell, spesielt på større veger som ikke er designet for sykler. En stor fordel med teknikkene er at den kan brukes på det meste av ekstisterende vegnett selv om det ikke er tilrettelagt spesielt for sykling.

Fordeler[rediger | rediger kilde]

Sykling i bilvegen kan øke sikkerheten for syklister sammenlignet med å bruke sykkelskulder som ikke er fysisk adskilt, fordi det reduserer risikoen for å bli påkjørt av biler som svinger.[6]

Ulemper[rediger | rediger kilde]

I USA har forkjempere av sykling i vegbanen blitt kritisert for å motarbeide sykkelfelt, trafikksanering og andre tiltak som gjøre sykkelkulturen mer tilgjengelig for folk flest. Chris Carlsson, medgründer av Critical Mass, beskriver såkalt vehicular cycling som en naiv og polariserende ideologi. Vehicular cycling har også blitt beskrevet som mannsdominert, og samtidig utgjør menn i USA 88 % av alle syklister som dør i trafikken.[7]

Mange organisasjoner legger til grunn av det er mange forskjeller på biler og sykler, og anser adskilte sykkelveger som beste praksis for å fremme sikkerhet.[8][9][10][11][12]

Mobilbruk[rediger | rediger kilde]

Økningen av bilister som er distrahert av mobilbruk har gjort at det er enda mindre sjanse for å bli sett som syklist. Selv om syklisten ligger til høyre i kjørefeltet kan distraherte bilister kjøre på bakfra eller skjene til høyre. Ifølge David Dudley har sykling i vegbanen derfor blitt stadig mindre trygt.[13]

Adskilt sykling som alternativ[rediger | rediger kilde]

Separat bilveg og sykkelveg (begge envegskjørt )

Byer som har separerte bil- og sykkelveger rapporterer om mye sykkelbruk og lave skadefrekvenser, slik som i Nederland. En studie fra 2001 i Edmonton i Canada konkluderte med at syklister syntes 1 minutt med sykling i blandet trafikk var like belastende som 4.1 minutter på sykkelfelt (sykkelskulder) eller 2.8 minutter på sykkelveger (sykkelstier).[14] En studie av syklister i Washington DC fant at syklister var villige til å bruke i gjennomsnitt 20 minutter ekstra per tur for å sykle på en sykkelsti utenfor vegbanen når alternativet var å sykle i en gate med parkerte biler.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referansersy[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Trafikkregler for syklister». Statens vegvesen. 23. desember 2021. Besøkt 19. mai 2024. 
  2. ^ «Lover og regler på sykkel». Trygg Trafikk. Besøkt 19. mai 2024. 
  3. ^ Leth-Olsen, Lina (15. juni 2016). «Slik bør syklisten plassere seg i veibanen». adressa.no. Besøkt 19. mai 2024. 
  4. ^ «Transportøkonomisk institutt - Oppmerkingstiltak for sykler i bykryss - Internasjonale erfaringer og effektstudier». 
  5. ^ Mal:Harvp: "If you decide that their overtaking will be dangerous for you, then get out into the center of the lane so they cannot attempt to squeeze by but must obviously get into the other lane."
  6. ^ «January 2018 ITE Journal article: Routine Accommodation for Vehicular Cyclists as part of Complete Streets». Besøkt 21. januar 2019. 
  7. ^ «Bike Accident Statistics: A Reality Check For Cyclists». Besøkt 3. februar 2019. 
  8. ^ Mal:Cite report
  9. ^ Mal:Cite report
  10. ^ Mal:Cite report
  11. ^ Hull, Angela; O’Holleran, Craig (1. januar 2014). «Bicycle infrastructure: can good design encourage cycling?». Urban, Planning and Transport Research. 2 (1): 369–406. doi:10.1080/21650020.2014.955210. «The Dutch system has a more decentralised government system, with policy responsibility shared with the regional authority. The infrastructure is very similar due to the CROW design manual being used as best practice with another major factor being funding.» 
  12. ^ Mal:Cite report
  13. ^ Dudley, David (22. november 2016). «The Cities That Saved Lives With Protected Bike Lanes». Bloomberg (engelsk). Besøkt 3. februar 2019. 
  14. ^ Hunt, J. D.; Abraham, J. E. (23. desember 2006). «Influences on bicycle use». Transportation. 4. 34: 453–470. ISSN 0049-4488. doi:10.1007/s11116-006-9109-1. Besøkt 19. mai 2024.