Hopp til innhold

Opphøyd kryss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Opphøyd kryss
Et kjøretøy som kjører inn i et opphøyd kryss

Et opphøyd kryss[1] er et strukturelt tiltak for trafikkdemping som innebærer å heve vegbanen omtrent til fortaunivå (8-10 cm). Formålet er å gi roligere trafikk og minne bilister på å ta hensyn til syklende og gående. Fargen på det opphøyde krysset er ofte en annen enn resten av gaten for å gjøre det lettere å se.

Inngangen til opphøyningen er en spesielt utformet rampe som ligner på en fartshump (helning på 1:10 til 1:5) slik at krysset bare er behagelig å kjøre gjennom dersom man holder en begrenset hastighet (for eksempel fra 30 til 50 km/h). Lengden på feltet varierer, men er over 5 meter for å hindre at kjøretøy med lav bakkeklaring kommer i kontakt med underlaget.

En evaluering i Danmark viste at opphøyde kryss reduserte antall ulykker med rundt 25 prosent.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Statens vegvesen - Fartsdempende tiltak - Håndbok V128» (PDF). «I opphøyde kryss er hele kryssområdet hevet til samme nivå som fortauene omkring. Det er ramper opp til det opphøyde kryssområdet.» 
  2. ^ «Opphøyd kryss virker i Danmark – trolig også i Norge». Tu.no (norsk). 4. juni 2021. Besøkt 23. juni 2024. 
  3. ^ Publisert 25.05.2021 (18. mai 2021). «Opphøyd kryss virker i Danmark – trolig også i Norge». Samferdsel (norsk). Besøkt 23. juni 2024.