Hopp til innhold

Sykkelovergang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svensk skilt for sykkelovergang (øverst) og fotgjengerovergang (nederst)

En sykkelovergang[1] (svensk: cykelöverfart) er en del av en veg som er ment å brukes av syklende for å kryss en kjørebane eller sykkelsti. Det er syklistenes variant av fotgjengerovergang, hvor syklistene har forkjørsrett og annen trafikk har vikeplikt for syklistene. Denne typen overgang ble innført i 2014 i Sverige, og må være laget slik at motorkjøretøy ikke kan passere med større hastighet enn 30 km/h. Overgangen markeres med hvite kvadrater i vegbanen (vägmarkering M16), mens bilene har vikepliktmarkering og skilt om sykkelovergang.

En sykkelpassasje[2] (svensk: cykelpassage) er i Sverige en gammel type overfart for syklister. Den markeres også med malte hvite kvadrater på området (vägmarkering M16), men her har syklister generelt vikeplikt for kryssende biltrafikk.[3] Sykkelpassasje kan kombineres med fotgjengerovergang og da kan ene rekken av kvadrat erstattes av overgangens linjer (vägmarkering M15, rektangulære firkanter for fotgjengere), men syklister har fortsatt vikeplikt for biltrafikk. Selv om biltrafikken har forkjørsrett må den likevel tilpasse farten for syklister som allerede er ute i passasjen for å unngå fare.[4] Syklisten må senke hastigheten og kan kun sykle over hvis det kan skje uten fare.

Siden både sykkelovergang og sykkelpassasje ligner veldig på hverandre, samt at det er store variasjoner i utformingen av disse i Sverige, kan det skape usikkerhet for trafikanter om hvilke regler som til enhver tid gjelder, hvilket kan føre feiltolkninger av trafikkregler og økt risiko for ulykker.[5]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Slik har svenskene løst Oslos miljøproblemer». www.motor.no. 17. januar 2017. Besøkt 16. juni 2024. 
  2. ^ «Evaluering av Vägverkets havariundersøkelser». 
  3. ^ «Cykelöverfart byter namn till cykelpassage». Sundsvalls kommun. 15. september 2014. Arkivert fra originalen 15. september 2016. Besøkt 22. juni 2016. 
  4. ^ «Cykelpassage och cykelöverfart». Transportstyrelsen. 29. mars 2021. Besøkt 18. april 2021. 
  5. ^ "Regler för cykeltrafik Arkivert 3. juli 2015 hos Wayback Machine.", Sveriges kommuner och landsting, den 25 juni 2015. Läst den 3 juli 2015.