Håndsignal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I trafikk kan håndsignaler brukes dersom kjøretøy mangler blinklys eller bremselys.

Håndsignaler brukes mest av syklister. Ifølge FN-konvensjonen om veitrafikk regnes syklister som kjøretøy. Det finnes også blinklys for sykler, men dette er ikke så vanlig.

I Norge kan håndsignaler også brukes på biler[1] og motorsykler[2] hvis noen av signallysene er ødelagte, men dette gjelder ikke i alle land.[trenger referanse]

De tre vanligste signalene er:

Venstresving[rediger | rediger kilde]

Syklist som skal ta en venstresving

I alle land signaliseres venstresving med å strekke venstre arm ut horisontalt.[3]

Høyresving[rediger | rediger kilde]

Alternativt signal for høyresving (venstre arm med knekk i albuen)

Signal for svinge til høyre gjøres på to forskjellige måter.

  • I Norge,[trenger referanse] Danmark[4] og Sør-Afrika,[5][6] angis høyresving ved å strekke høyre arm ut horisontalt. Dette signalet er lett for de fleste trafikanter å forstå uten spesiell opplæring, og er mer synlig for de som befinner seg i kjørefeltet man skal i. Ulempen er at en fører ikke kan gjøre dette alene i en bil, men trenger hjelp fra en passasjer.
  • I USA og Canada kan man bruke samme signal som over, eller i stedet bruke venstrehånd for å angi høyresving, da ved å løfte hånden vertikalt med en knekk i albuen.

Forbikjøring[rediger | rediger kilde]

I land med høyrekjøring brukes også venstresignal (som regel blinklys, men alternativt håndsignal) også for å vise at man skal starte en forbikjøring.

I land med venstrekjøring brukes motsvarende signal (høyreblink eller håndsignal) for vanlig forbikjøring på høyre side.

Stopp/bremsing[rediger | rediger kilde]

Stans eller plutselig reduksjon i hastighet bør angis med et bremsesignal.[5][6][7]

I mange land gjøres dette med samme signal som for høyresving.[trenger referanse] Alternativt kan man bruke amerikansk stoppsignal knekk i albuen og venstre hånd nedover samtidig som man beveger hånden opp og ned.[5][6]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Veiledning i trygg bruk av historiske kjøretøy - FIVAs bidrag til Europakommisjonens Road Safety Charter» (PDF). 
  2. ^ «REGLER OG FORSKRIFTER​ - Motorsykkelsiden». 25. februar 2023. Besøkt 20. mai 2024. «Når du skal svinge, skifte felt, eller stoppe, skal du alltid gi tydelig signal til andre trafikanter ved hjelp av blinklys eller håndsignal. Blinklys kan styres fra bryterne på styret, mens håndsignal kan brukes som alternativ når blinklysene ikke fungerer.»  zero width space-tegn i |tittel= på plass 22 (hjelp)
  3. ^ «Denmark: Færdelsloven §32 stk 2». 
  4. ^ «Denmark: Færdelsloven §32 stk 2». «Stk. 2. Kørende skal give tegn før igangsætning fra kanten af vejen og før vending og svingning. Kørende skal endvidere give tegn før vognbaneskift eller anden ikke ubetydelig ændring af køretøjets placering til siden på motorvej. Ved vognbaneskift eller anden ikke ubetydelig ændring af køretøjets placering til siden på anden vej end motorvej skal kørende give tegn, når det er påkrævet til vejledning for den øvrige færdsel. Tegnet skal gives ved hjælp af blinklys, hvor anbringelse heraf på køretøjet er påbudt eller tilladt, og i øvrigt ved, at en arm rækkes vandret ud til siden» 
  5. ^ a b c «Rules of the Road». Besøkt 5. juni 2020. 
  6. ^ a b c Road traffic regulations Regulations 324 - 328
  7. ^ «Denmark: Færdelsloven §32 stk 4».