Klang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjærklang er en utbredt anordning i bl.a. gitarforsterkere og hammondorgel for å skape kunstig klang.

Musikalsk beskriver klangen tonens kvalitet utover tonehøyde. Man bruker begrepet romklang eller etterklang for å beskrive akustiske egenskaper i et rom; hvor lenge en lyd reflekteres fram og tilbake mellom vegger og overflater før den dør ut.

Kunstig klang (reverb)[rediger | rediger kilde]

Reverb, eller reverberation, er i utgangspunktet refleksjoner av en lydkilde som blir kastet fra overflate til overflate.

Dette gir følelse av å være i et kunstig rom, for eksempel kan lyden tas opp i et lite rom, men lytteren kan få følese av å være i en kirke, tunnel, toalett osv.

Når vi skaper det på kunstig vis brukes tusenvis av forsinkede fordoblinger av et signal, eller mao. tusenvis av "delayer". Disse synker gradvis i volum. Refleksjonene øker gradvis i amplitude, og tilfører en varm og fyldigere følelse til signalet. På grunn av alle refleksjonene kan klangfargen variere fra originalsignalet (Huber 2010, s. 70-71).

Digitalt eller analogt styrer vi reverb med ulike parametre.

- Decay time, eller reverb time, styres hvor lang tid det tar før signalet synker med 60 dB under originalsignalet. - Difusion styrer overflatene i "rommet" sin refleksjonsevene. - Pre delay styrer størrelsen på "rommet". - I tillegg har reverb ofte innbygd eq som avgjør hvordan man oppfatter "veggene". - Ved hjelp av mix (wet/dry) flytter den innbilte lydkilden fremover eller bakover i rommet. Mix bør stå på 100% ved bruk av reverb som send-effect.

Noen reverb-plugins, for eksempel Oxford Reverb Native, fra Sonnox, har utvidet kontroll over for eksempel størrelse og form på rommet.

Crystal Clear app mp3.pngDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.