Sjoa (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sjoa
Ridderspranget.JPG
Sjoa forbi Ridderspranget
LandNorge Norge
FylkeInnlandet
KommunerOtta, Vågå
Lengde 98 km
Nedbørfelt1 527,3 km²
Middelvannføring34,4 /s
StartGjende
  – Høyde984 moh.
  – Koord.   Cyan pog.svg61°29′42″N 8°48′29″Ø
Fjerneste kildeHøgvaglen på grensen mot Årdal
  – Høydeca 1500 moh.
  – Koord.   Steel pog.svg61°31′56″N 8°15′44″Ø
  – VannstrengBekk uten navn – Hellertjønne – Storåe – Gjende – Sjoa
MunningSamløp med Lågen ved Sjoa
  – Koord.   Blue 000080 pog.svg61°40′47″N 9°32′10″Ø
SideelverBessa, Russa, Veo, Nordre Muru, Rinda, Trykju, Berdøla
Sjoa ligger i Innlandet
Sjoa (elv)
Sjoa (elv)
Sjoa (elv)
Sjoa (Innlandet)

Sjoa er ei elv i Sel og Vågå kommuner i Innlandet. Den renner ut fra innsjøen Gjende (984 moh.) ved Gjendesheim til tettstedet Sjoa i Gudbrandsdalen, hvor den munner ut i Gudbrandsdalslågen. Elva renner gjennom Sjodalen og Heidal. Dalbunnen er for det meste flate områder avbrutt av fall, slik at det er landskapsrom på ulike nivå nedover langs elven. I Sjodalen renner den gjennom utmark, mens den i Heidal renner gjennom skogsmark og dels gjennom kulturlandskap. Vannkvaliteten er god med lite næringssalt, mye oksygen og pH rundt 6,8. Vannføringen er normalt mellom 20 og 100 m3/s, med største vannføring på 170 m3/s. Vannføringen kan svinge raskt med 70 m3/s økning på en dag på det meste. Innenfor elvens nedbørsfelt minker den årlige nedbørsmengden fra vest mot øst, der den vestligste delen av påvirkes av kystklimaet. Sen snøsmelting i de høytliggende områdene i vest gir en jevn vannføring gjennom sommeren.

Sjoavassdraget ble i 1973 varig vernet mot kraftutbygging i Verneplan I for vassdrag.[1]

Fylkesvei 257 går tildels langs elvebredden.

Elveløpet[rediger | rediger kilde]

Sjoa går i stryk og små fall, inkludert Maurvangfossen, fra Gjende til Øvre Sjodalsvatnet (953 moh.) og har deretter et kort fall til Nedre Sjodalsvatnet (940 moh.). Fra Gjende og nedover kalles den også Øvre Sjoa eller Gjendelva, mellom Øvre og Nedre Sjodalsvatnet kalles den Stuttelva. Stuttelva er om lag 700 meter lang og den breier seg ut i flere løp.[2]

Sjoa går i krappe stryk til samløpet med Russa. Stuttgongfossen er flere fall, til sammen 20 meter. Det største sidevassdraget er Veo, som kommer fra området øst for Glittertinden og på den siste strekningen ned mot Sjodalen har et markert gjel.[2] Elva går i stryk og rolige partier ned til Tråsåfossen og Ridderspranget, hvor det er et trangt gjel og store jettegryter.

Fra kommunegrensen til Nedre Tråsåfossen har elven skåret seg dypt ned i fjellet. Sideelven Ner–Muru renner ut i Sjoa ovenfor Nedre Tråsåfossen som har en høyde på 20 meter. Nedenfor fossen har elven gravd seg gjennom løsmasser med bratte skrenter mot elven. Sideelven Rinda renner ut i Sjoa ved Rindhølen og nedover til Bjølstadmo bukter den seg i et juv og går i krappe stryk. Trykja renner ut i Sjoa ved Bjølstadmo og nedover til Ekre renner den rolig gjennom lanbruksområder. Gjennom Skjerdalen går Sjoa i et juv og får tilførsel av Berdøla ved enden av Skjerdalen.[2] Elva skjærer dypt ned i øvre del av Heidal og renner i delvis kraftige stryk ned til Lågen. Tjuvspranget er et fall på 20 meter.

Enkelte partier i elven kan være farlige når det er svært høy vannføring, og det har vært flere dødsulykker de siste tiårene.[3][4]

Næringsvirksomhet[rediger | rediger kilde]

Elva brukes til kraftproduksjon i Stuttgongfossen kraftverk, ca. 7 km etter Nedre Sjodalsvatnet. Noe av vannet fra Veo, som er en sideelv til Sjoa, overføres også via en tunnel til innsjøen Tesse og brukes til kraftproduksjon. Sjoa ble i 1973, gjennom Verneplan I for vassdrag, vernet mot videre kraftutbygging.[1] Vernegrunnlaget var urørthet.

Deler av Sjoa er en populær elv for rafting og elvepadling med kajakk, men den er krevende. 16 personer har mistet livet i Sjoa i perioden 1989–2010.[5] Elva er også kjent for severdigheten Ridderspranget. Enkelte avsnitt av elva er ufarbar for farkoster.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «002/8 Sjoa». nve.no -> Vann, vassdrag og miljø -> Verneplan for vassdrag. Norges vassdrags- og energidirektorat. 5. juli 2017. Arkivert fra originalen 15. april 2021. Besøkt 24. juli 2017. 
  2. ^ a b c Flerbruksplan for Sjoa, sluttdokument. Utgitt av Vågå og Sel kommuner, 1994.
  3. ^ Vennetur endte i tragedie i Sjoa | ABC Nyheter
  4. ^ To døde i raftingulykke – NRK Hedmark og Oppland – Lokale nyheter, TV og radio
  5. ^ «16 døde siden 1989». gd.no. Gudbrandsdølen Dagningen. 25. juli 2010. Besøkt 10. januar 2016. 
Utsikt mot Gjende og øvre del av Sjoa
Maleri fra 2008 av Roald Tvedt med motiv fra Sjodalen.