Hopp til innhold

Sjodalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øvre Sjodalsvatnet

Sjodalen er en bred dal som begynner i den østlige delen av Jotunheimen. Dalen har navnet fra elven Sjoa som renner fra Gjende og nedover gjennom Øvre Sjodalsvatnet og Nedre Sjodalsvatnet. Slutten av dalen er mindre vel definert der dalen heter Sjodalen i Vågå kommune og Heidal i Sel kommune.

Dalen har flere overnattingssteder, blant dem Randsverk camping, Hindsæter, Bessheim, Maurvangen og Gjendesheim.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dalen var tradisjonelt brukt til sæterdrift om sommeren. Området er unikt med hensyn til størrelsen på sæterene. Dette er delvis på grunn av den ellers sjeldne tradisjonen med vintergardsbruk i området. Istedenfor å sende sommerforet ned til gården tok man isteden med dyrene opp til fjellet. Dette var mulig siden det var relativt lite snø i området.

I dag er det fortsatt sæterdrift, men den største aktiviteten er rundt turisme. Sjodalen er en hovedvei for reisende på vei til Jotunheimen.

Den mest kjente severdigheten er Ridderspranget der ridderen fra Valdres hoppet over elven Sjoa med bruden han hadde kidnappet fra Sandbu-ridderen i Vågå.

Geografi[rediger | rediger kilde]

I bunnen av dalen og dalsidene er landskapet dominert av furu, og dette er den høyestliggende furuskogen i Norge. Over furuskogen er det en 150 meter bred bjerkesone før tregrensen.

Elven Sjoa er et populært område for fiske, rafting og elvepadling.