Oppstadåa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oppstadåa
Oppstadåa I.JPG
Like ved Oppstad kirke
LandNorge Norge
FylkeInnlandet
KommuneSør-Odal
StartStorsjøen (Odalen)
MunningGlomma ved Skarnes

Oppstadåa (eller Osa) er en å i Sør-Odal som renner mellom Storsjøen og Glåma. Den er en av to elver i Norge som renner begge veier. Når Glåma mellom Funnefoss kraftverk og Kongsvinger kraftverk ligger høyt renner den mot nord inn i Storsjøen og når Glåma ligger lavt renner den mot sør. Elven gir en variert opplevelse for båtfolk.

Flom[rediger | rediger kilde]

Det er gjerne to vårflommer – en når lavlandssnøen smelter – og en når vannet kommer fra fjellet, gjerne kalt heggeflommen.

Området rundt elven var sterkt berørt av flommen Vesleofsen i 1995. Hvor høyt vannet sto kan sees avmerket på kirkemuren ved Oppstad kirke, som ligger ved åbakken.

Historie[rediger | rediger kilde]

Åen kalles også Osa. Særlig var dette navnet mye i bruk tidligere. Osa er åens opprinnelige navn, oppkalt etter den eldste boplassen langs åen; Os. Etter at bygden fikk sitt eget kirkesokn med navn Oppstad blei navnet Oppstadåa etterhvert mer vanlig.

Det var tidligere tømmerfløting på Oppstadåa, og noen steder kan man se rester etter der man har veltet tømmeret uti og der det har vært opplagsplasser for tømmeret.

Elven var i gamledager en viktig ferdselsåre mellom Sør- og Nord-Odal, og rutebåtene «Odølingen» og MS «Storsjø» fraktet både folk og varer.

Annet[rediger | rediger kilde]

I en forgrening av Oppstadåa – Vesleåa – ligger en småbåthavn som drives av Sør-Odal båtforening. Elven gir også adkomst til bade- og fiskeplasser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]