Heidal i Sel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Heidal kirke

Heidal er en sidedal til Gudbrandsdalen. Dalen går nordvestover fra tettstedet Sjoa, rundt 10 km før kommunesenteret Otta. Dalen og nærområdene omkring utgjorde tidligere Heidal kommune, som ble slått sammen med Sel kommune i 1965. Gjennom dalen renner elven Sjoa som har sitt utløp fra Gjende.

Heidal har den største tettheten av verneverdige bygninger i Norge. Rundt 60 prosent av de 1300 husene er fra før 1900. Av disse er 90 hus fredet. Ni av gårdene er totalfredet. Noen av de mer kjente gårdene er Heringstad, Kruke, Bjølstad Gård, Lusæter og Slette, som forøvrig har sin egen bunad.

Heidal har omkring 1600 innbyggere. Hovednæringen er jord- og skogbruk. Annen tradisjonell næring inkluderer tømring, snekring, treskjæring, restaurering av gamle hus og bruksgjenstander, rosemaling og veving. Heidal har tre hyttefabrikker. Nyere næringsvirksomhet er blant annet knyttet til rafting i elva Sjoa.

Dalen er blant annet kjent for Heidalosten, som produseres ved Heidal Ysteri. Eventyret «Småguttene som traff trollene på Heddalsskogen» er inspirert herfra.

Maleren Johs. Torbjørn Rudrud har foreviget alle gårdene.

Midt i dalen ligger to kirker, Heidal kirke og Bjølstad kirke, sistnevnte ofte omtalt som Bjølstadkapellet.

Heidal har en barnehage. Det er også en skole der, den har ca. 140 elever alt fra mellom 1-10 klasse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]