Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party
ALDE Party logo.svg
Stiftet26. mars 1976 (Stuttgart)
HovedkontorBrussel
StyrelederHans van Baalen (2015; 30. april 2021)[1]
Medlem avRegisteret for europeiske politiske partier (2017ingen)Rediger på Wikidata
IdeologiLiberalisme, konservativ liberalisme, sosialliberalisme
Nettstedhttps://www.aldeparty.eu/ (engelsk)

Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party (ALDE) er et europeisk parti og en paraplyorganisasjon for liberale partier i Europa, inkludert Venstre. Den samler liberalere fra 55 medlemsorganisasjoner over hele Europa, både innenfor og utenfor EU, men har sitt hovedvirke innenfor EUs institusjoner. Organisasjonen ledes av Annemie Neyts-Uyttebroeck fra Belgia.

Den politiske gruppen i Europaparlamentet som partiet er knyttet til, kalles Alliansen av liberale og demokrater for Europa.

ALDE ble stiftet den 17. mars 1976.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Venstre ble tatt opp som fullt medlem av ALDE i 2006. ALDEs ungdomsorganisasjon er LYMEC hvor Unge Venstre er medlem.

Politikk[rediger | rediger kilde]

ALDE jobber primært for å styrke den liberaldemokratiske bevegelsen i EU og hele Europa, for å hjelpe liberaldemokratiske politikere i Europa å utveksle idéer og utvikle en felles politisk visjon, og utarbeide og vedta et felles valgmanifest for valgene til Europaparlamentet.

ALDE[rediger | rediger kilde]

I Europaparlamentet inngår ALDE i en felles parlamentetsgruppe sammen med sentrumsdemokratene European Democratic Party (EDP) under navnet Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE). Med 106 av 785 mandater, er ALDE den tredje største grupperingen i Europaparlamentet. Ca. 2/3 av ALDEs europaparlamentarikere kommer fra ELDR. ALDE-gruppen ledes av Guy Verhofstadt fra Belgia. Syv av Europakommisjonens 27 kommissærer kommer fra ELDR.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://nos.nl/artikel/2378824-vvd-prominent-hans-van-baalen-60-overleden; verkets språk: nederlandsk; besøksdato: 30. april 2021.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]