Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party (ALDE) er et europeisk parti og en paraplyorganisasjon for liberale partier i Europa, inkludert Venstre. Den samler liberalere fra 55 medlemsorganisasjoner over hele Europa, både innenfor og utenfor EU, men har sitt hovedvirke innenfor EUs institusjoner. Organisasjonen ledes av Annemie Neyts-Uyttebroeck fra Belgia. Fraksjonen i Europaparlamentet bærer samme navn.

ALDE ble stiftet den 17. mars 1976.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Venstre ble tatt opp som fullt medlem av ALDE i 2006. ALDEs ungdomsorganisasjon er LYMEC hvor Unge Venstre er medlem.

Politikk[rediger | rediger kilde]

ALDE jobber primært for å styrke den liberaldemokratiske bevegelsen i EU og hele Europa, for å hjelpe liberaldemokratiske politikere i Europa å utveksle idéer og utvikle en felles politisk visjon, og utarbeide og vedta et felles valgmanifest for valgene til Europaparlamentet.

ALDE[rediger | rediger kilde]

I Europaparlamentet inngår ALDE i en felles parlamentetsgruppe sammen med sentrumsdemokratene European Democratic Party (EDP) under navnet Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE). Med 106 av 785 mandater, er ALDE den tredje største grupperingen i Europaparlamentet. Ca. 2/3 av ALDEs europaparlamentarikere kommer fra ELDR. ALDE-gruppen ledes av Guy Verhofstadt fra Belgia. Syv av Europakommisjonens 27 kommissærer kommer fra ELDR.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]