Nasjonalforsamlingen for Wales

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nasjonalforsamlingen for Wales
engelskNational Assembly for Wales
walisiskCynulliad Cenedlaethol Cymru
Senedd 3.JPG
Debating chamber, Y Senedd - geograph.org.uk - 1375999.jpg
System:Parlamentarisme
Kammer:1
President:Rosemary Butler
Ant. representanter:60
Møtested:Cardiff
Nettside:assemblywales.org

Nasjonalforsamlingen for Wales (walisisk Cynulliad Cenedlaethol Cymru, engelsk National Assembly for Wales) er en folkevalgt forsamling med lovgivende myndighet i Wales.

Forsamlingen har seksti medlemmer, kjent som Assembly Members (AM) / Aelod y Cynulliad. De velges for fireårsperioder, med førti valgt ut fra geografiske kretser med flertallsvalg og tyve fra fem regioner der man benytter D'Hondts metode for å få proporsjonal representasjon.

Opprettelsen skjedde som følge av devolusjon, en prosess hvor nasjonene som utgjør Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland har fått stadig økende grad av selvstyre. Den ble vedtatt opprettet ved folkeavstemning i 1997, og formelt opprettet ved Government of Wales Act 1998. Den første sesjonen åpnet i 1999. Lover som vedrører hele kongeriket blir fortsatt vedtatt i Det britiske parlamentet, og både ministeren for Wales i den britiske regjeringen og Det britiske parlamentet har vetorett overfor forsamlingen.

Gjennom loven Government of Wales Act 2006 fikk nasjonalforsamlingen lovgivende myndighet på de områder hvor lovgivningskompetansen ligger hos walisiske myndigheter.

Dafydd Elis-Thomas (Plaid Cymru) var president (presiding officer) for Nasjonalforsamlingen for Wales fra 12. mai 1999, og gjenvalgt i 2003 og 2007. Fra 2011 har Rosemary Butler fra Labour overtatt vervet

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]