Hopp til innhold

Scottish Conservative and Unionist Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scottish Conservative and Unionist Party
LandStorbritannia
Leder(e)Douglas Ross (5. august 2020–)
Grunnlagt1965
HovedkvarterEdinburgh
Ungdomsorg.Scottish Young Conservatives
Antall medlemmer11 000
IdeologiKonservatisme
Nettstedwww.scottishconservatives.com

Scottish Conservative and Unionist Party («Det skotske konservative og unionistpartiet»), uformelt omtalt som Scottish Tories er en del av det britiske konservative parti som opererer i Skottland. Som dette, har også skotske partiet en sentrum–høyre orientering og fremmer konservatisme og britisk unionisme,i betydningen en styrking av Storbritannia. Partiet leder i Skottlands parlament er Ruth Davidson som har innehatt denne posisjonen siden valgene i 2011.

Partiet ble etablert i 1965, da det tidligere skotske unionistpartiet hadde gått inn i det konservative partiet for England og Wales, og med sikte på å skape et moderne konservativt parti for hele Storbritannia. Unionistpartiet, i allianse med enkelte politikere fra Det liberale unionistpartiet og Det nasjonale liberale partiet hadde fulgt den konservative gruppen i Det britiske parlamentet og dominerte skotsk politikk fra 1930-tallet og fram mot slutten av 1950-tallet.[1] Den siste gangen de konservative vant flest seter fra Skottland var ved parlamentsvalget i 1955. Fra tidlig på 1960-tallet har rollen som Skottlands største parti blitt overtatt av Labour Party og de konservative har vært i jevn tilbakegang, som nådde sitt lavmål da de ikke fikk valgt inn noen representanter i Det britiske parlamentet ved valget i 1997.

Det skotske konservative partiet har etter det dårlige valget i 1997 ikke lykkes å få full framgang. Ved de tre etterfølgende parlamentsvalgene har de bare fått valgt inn en representant til Det britiske parlamentet.

Til Skottlands parlament har partiet 15 av 129 plasser, hvorav 12 er vunnet gjennom systemet med forholdstallsvalg. Partiet har bare en av seks skotske representanter til Europaparlamentet. I mars 2006 ble det beregnet at partiet hadde 16 500 medlemmer i Skottland.[2] I midten av 2011 hadde medlemstallet falt til 8 500, før det igjen økte til 11 000 i 2012.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «... a waning of the cultural conditions which produced the centre-right coalition that dominated Scottish politics, 1931–64, and its fragmentation into Conservatism, Liberalism, and Scottish Nationalism.» Arkivert 9. desember 2018 hos Wayback Machine., utdrag fra The Evolution of the Centre-right and the State of Scottish Conservatism, Michael Dyer, University of Aberdeen, Political Studies, Volume 49, mars 2001
  2. ^ «Panic within Labour as membership falls», The Scotsman, 5. mars 2006
  3. ^ Cochrane, Alan (6. september 2011). «To lead the Scottish Tories, Murdo Fraser needs a leap of the faithful». The Daily Telegraph. London. 
  4. ^ Ruth Davidson, tale til landsmøtet 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]