Democratic Unionist Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Democratic Unionist Party (DUP) er et unionistisk parti i Nord-Irland.Pr. 2006 ledes det av Peter Robinson, og er det største partiet i provinsen. Det er også det fjerde største partiet i Det britiske underhuset.

Partiet ble stiftet i 1971 av Paisley og Desmond Boal. Paisley ble valgt inn i Europaparlamentet i 1979, og beholdt plassen inntil han ble erstattet som partiets representant i 2004 av Jim McAllister. Partiet har også vært representert i Det britiske underhuset og lokalråd i Nord-Irland siden opprettelsen.

I forhold til den største konkurrenten, Ulster Unionist Party (UUP) representerer DUP en mindre forsonlig form for unionisme. Under forhandlingene som førte frem til Belfastavtalen i 1998 deltok DUP fra starten. Da Sinn Féin som en konsekvens av IRAs våpenhvile fikk ta del i forhandlingene trakk DUP seg, og ved folkeavstemningen om avtalen gikk partiet mot godkjennelse.

Etter valget til Den nordirske forsamling fikk DUP to seter i det utøvende rådet, men nektet å delta i kabinettmøter fordi Sinn Féin også var representert der. I valget i 2003 ble DUP Nord-Irlands største parti med tretti seter i forsamlingen. Året etter ble det fjerde største parti i Det britiske underhuset, og det største nordirske parti som er representert der, ved at Jeffrey Donaldson gikk over fra UUP.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]