Ulster Unionist Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ulster Unionist Party, forkortet UUP, er det ene av de to største unionistiske partiene i Nord-Irland. Partiet blir noen ganger kalt Official Unionist Party (OUP). Fram til 2003 var UUP det største unionistiske partiet i Nord-Irland, men ved valget i Nord-Irland i 2003 fikk Democratic Unionist Party flere stemmer og mandater.

UUP ble dannet den 3. mars 1905 i Ulster Hall i Belfast, under navnet Irish Unionist Party. Partiets fremste formål var å bekjempe innføringen av home rule for Irland. Partiet hadde fra begynnelsen og helt fram til 2005 formelle bånd med Oransjeordenen. I og med delingen av Irland på begynnelsen av 1920-tallet ble det opprettet et eget Ulster-parti. Partiet ble det største i Nord-Irland og var i årene 19211972 regjeringsparti i Nord-Irland.

Partileder fra 19952005 var David Trimble, som gikk av etter parlamentsvalget i Storbritannia sistnevnte år, da fem av UUPs seks representanter mistet sine plasser i Underhuset. Blant disse var Trimble selv. Den 24. juni 2005 ble sir Reg Empey valgt til ny partileder.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]