Emilia-Romagna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Emilia-Romagna
Regione Emilia-Romagna

Flagg

Våpen

Land Italia Italia
Status Region
Adm. senter Bologna
President Vasco Errani
Areal
 – Totalt:
Rangert som nr. 6.
22 117,34 km²
Befolkning
 – Totalt:
Rangert som nr. 8
4 187 557 (2006)
Bef.tetthet 189,3 innb./km²
Provinser Bologna
Ferrara
Forlì-Cesena
Modena
Parma
Piacenza
Ravenna
Reggio Emilia
Rimini
Kommuner 341
Kartet viser Emilia-Romagnas plassering i Italia
Kartet viser Emilia-Romagnas plassering i Italia

Emilia-Romagna er en administrativ region i nordøst Italia. Regionene er inndelt i 9 provinser og hovedstaden er Bologna. Regionene er sammensatt av de to historiske landskapene Emilia og Romagna.

Provinsene i Emilia-Romagna

Geografi[rediger | rediger kilde]

Emilia-Romagna ligger mellom elven Po i nord og fjellkjeden Appenninene i syd. I øst grenser regionen til Adriaterhavet. Naboregionene i nord er Lombardia og Veneto. I syd grenser Emilia-Romagna til regionene Toscana og Marche, samt republikken San Marino. Regionen gjennetegnes med et intenst landbruk på Po-sletten som dekker store deler av regionen. Her dyrkes korn, mais, frukt og grønnsaker. Spesielt i Ravenna dyrkes mye fersken, nektarin og aprikose. Innenfor finner man et kuperte landskap som danner begynnelsen av Appenninene. Her dyrkes vin, solsikker og det drives med husdyr. Kjente vinmerker er Lambrusco og Sangiovese. Langs grensen til Toscana finner man det høyeste fjellpartiene i regionen. Her ligger flere nasjonal- og regionsparker. Her når Appenninene over 2000 moh.

Gårdsbruk og kirke i Sesso i Reggio Emilia

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Emila-Romagna er en av Italias og Europas rikeste regioner Industrien er høyt utviklet, spesielt i området mellom Parma og Bologna. Her finner man luksusbilprodusentene Ferrari, Lamborghini og Maserati. Ellers er næringsmiddelsindustrien stor med selskaper som Barilla og Parmalat. Langs kysten er turismen viktig. Regionen kjennetegnes ved at kooperativer står for rundt 30-40% av regionens BNP

Transport[rediger | rediger kilde]

De fleste av transportrutene fra nord til sør i Italia går gjennom Emilia-Romagna. Dette gjør at regionen har flere viktige motorveier og jernbanelinjer. Bologna fungerer som en transporthub for Italia. En ny høyhastighetesbane mellom Milano og Roma vil gå gjennom regionen, hovedsakelig på viadukt og vil være ferdigstilt i 2008. Det er noe elvetrafikk på Po og det er 4 flyplasser i regionen.

  • Bologna Borgo Panigale
  • Forlí
  • Rimini Miramare
  • Parma

Demografi[rediger | rediger kilde]

antall pr 1000
Folketall 2005 4151369 -
Fødte 38518 9,3
Døde 46127 11,1
Naturlig folkeøkning -7609 -1,8
Innvandring 43797 10,6
Folkeøkning 36188 8,7
Folketall 2006 4187557 -

Attraksjoner[rediger | rediger kilde]

De siste årene har Emilia-Romagna opplevd en folkeøkning etter mange år med nedgang pga høyre dødsrate enn fødselsrate. Folkeøkningen skyldes innvandring.

ItaliastubbDenne Italiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.