Emilia-Romagna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Emilia-Romagna
Regione Emilia-Romagna

Flagg

Våpen

LandItalias flagg Italia
StatusRegion
Oppkalt etterRomagna, Emilia
Adm. senterBologna
Areal
 – Totalt
Rangert som nr. 6.
22 123,09 km²
Befolkning
 – Totalt
Rangert som nr. 8
4 459 477[1] (2019)
Bef.tetthet201,58 innb./km²
Høyde o.h.211 meter
Provinser/
storbyområder
Bologna
Ferrara
Forlì-Cesena
Modena
Parma
Piacenza
Ravenna
Reggio Emilia
Rimini
Kommuner341
Nettsidewww.regione.emilia-romagna.it
Politikk
PresidentStefano Bonaccini (2014 –)
Kart
Emilia-Romagna
44°45′N 11°00′Ø

Emilia-Romagna er en administrativ region i nordøst Italia. Regionene er inndelt i 9 provinser og hovedstaden er Bologna. Regionene er sammensatt av de to historiske landskapene Emilia og Romagna. Per 2013 var det 4 446 354 innbyggere.[2]

Emilia-Romagna er en av de rikeste og utviklede regioner i Europa med den tredje høyeste BNP per hode i Italia.[3] Regionens hovedstad, Bologna, har en av Italias høyeste indekser for livskvalitet[4] og avanserte sosiale samfunnstjenester. Emilia-Romagna er også et kulturelt senter og et reisemål for turister. Her er Universitetet i Bologna, det eldste universitetet i verden,[5] og renessansebyer som Modena, Parma og Ferrara. Det er også et senter for mat og produksjon av biler og bilfabrikanter som Ferrari, Lamborghini, Maserati, Pagani, De Tomaso og Ducati. Det er også populære feriesteder ved kysten som Cervia, Cesenatico, Rimini og Riccione.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Emilia-Romagna er en arv fra antikkens Roma. «Emilia» er avledet fra via Æmilia, den romerske veien som knyttet Roma til nordlige Italia, fullført i 187 f.Kr., og navngitt etter konsul Marcus Aemilius Lepidus.[6] «Romagna» er avledet fra Romània, navnet som Østromerriket benyttet på byen Ravenna til langobardene da Vestromerriket i tiden rundt 540 hadde opphørt å eksistere og Ravenna var et utpost i vest.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Emilia-Romagna ligger mellom elven Po i nord og fjellkjeden Appenninene i sør. I øst grenser regionen til Adriaterhavet. Naboregionene i nord er Lombardia og Veneto. I sør grenser Emilia-Romagna til regionene Toscana og Marche, samt republikken San Marino. Regionen kjennetegnes med et intenst landbruk på Po-sletten som dekker store deler av regionen. Her dyrkes korn, mais, frukt og grønnsaker. Spesielt i Ravenna dyrkes mye fersken, nektarin og aprikos. Innenfor finner man et kuperte landskap som danner begynnelsen av Appenninene. Her framstilles vin, dyrkes solsikker og det drives med husdyrhold. Kjente vinmerker er Lambrusco og Sangiovese. Langs grensen til Toscana er de høyeste fjellpartiene i regionen. Her ligger flere nasjonal- og regionsparker. Her når Appenninene over 2000 moh.

Gårdsbruk og kirke i Sesso i Reggio Emilia

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Emila-Romagna er en av Italias og Europas rikeste regioner Industrien er høyt utviklet, spesielt i området mellom Parma og Bologna. Her finner man luksusbilprodusentene Ferrari, Lamborghini og Maserati. Ellers er næringsmiddelsindustrien stor med selskaper som Barilla og Parmalat. Langs kysten er turismen viktig. Regionen kjennetegnes ved at kooperativer står for rundt 30-40% av regionens BNP

Transport[rediger | rediger kilde]

De fleste av transportrutene fra nord til sør i Italia går gjennom Emilia-Romagna. Dette gjør at regionen har flere viktige motorveier og jernbanelinjer. Bologna fungerer som en transporthub for Italia. En ny høyhastighetesbane mellom Milano og Roma vil gå gjennom regionen, hovedsakelig på viadukt og ble ferdigstilt i 2008. Det er noe elvetrafikk på Po og det er 4 flyplasser i regionen.

  • Bologna Borgo Panigale
  • Forlí
  • Rimini Miramare
  • Parma

Attraksjoner[rediger | rediger kilde]

Provinsene i Emilia-Romagna

Kultur[rediger | rediger kilde]

En av de mest kjente komponister i musikkhistorien, Giuseppe Verdi, ble født i Emilia-Romagna. Den mest populære sangen i regionen er dens regionale hymne «Romagna mia», skrevet i 1954 av Secondo Casadei.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Istituto nazionale di statistica, Wikidata Q214195, https://www.istat.it 
  2. ^ Statistisk demografi ISTAT Arkivert 3. desember 2016 hos Wayback Machine.. Istituto nazionale di statistica, 31. desember 2013.
  3. ^ Regional GDP per inhabitant in the EU27. GDP per inhabitant in 2005 ranged from 24% of the EU27 average in Nord-Est in Romania to 303% in Inner London (PDF) European Commission, Eurostat. 12. februar 2008
  4. ^ «Qualita' della vita: il dossier». Il Sole 24 ORE.
  5. ^ «Università di Bologna (oldest university in the world)», 44.49658200;11.35316800: Virtual Globetrotting. 21. oktober 2006
  6. ^ Titus Livius: Ab Urbe Condita XXXIX 1; Corpus Inscriptionum Latinarum 617

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]