Friuli-Venezia Giulia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Friuli-Venezia Giulia
Regione Autonoma
Friuli-Venezia Giulia,
Regjon Autonome
Friûl-Vignesie Julie,
Avtonomna dežela
Furlanija-Julijska krajina
Friuli-Venezia Giulia

Flagg

Våpen

LandItalia Italia
StatusRegion
Adm. senterTrieste
Areal
 – Totalt
Rangert som nr. 17
7 845 km²
Befolkning
 – Totalt
Rangert som nr. 15
111 000 (2005)
Bef.tetthet14,1 innb./km²
Høyde over havet206 meter
Kommuner219
Politikk
PresidentMassimiliano Fedriga

Friuli-Venezia Giulia
46°6′0″N 13°7′0″E

Friuli-Venezia Giulia (italiensk), Friûl-Vignesie Julie (friulisk) eller Furlanija-Julijska krajina (slovensk; tysk Friaul-Julisch Venetien) er en autonom region i Italia. Regionen grenser mot Veneto i vest, Østerrike (Kärnten) i nord, Slovenia i øst, og Adriaterhavet i syd.

De største byene er de fire provinshovedstedene, Trieste (som også er regionens hovedstad), Udine, Pordenone og Gorizia. Friulia-Venezia Giulias provinser er:

Provinsene er ikke sammenfallende med de historiske enhetene i Friuli-Venezia Giulia. Mesteparten av regionen hører til landskapet Friuli, som er fordelt over provinsene Pordenone (hele), Udine (alt bortsett fra Kanaldalen) og Gorizia (den vestligste delen). Kanaldalen hørte inntil 1919 til Kärnten. Resten av regionen hørte tidligere til grevskapet Görz (Gorizia) eller fristaden Trieste (før 1919 del av det østerrikske Küstenland). Området rundt Trieste ble etter andre verdenskrig (i 1947) en fristat under FN-kontroll. I 1954 ble området delt opp mellom Italia, som fikk den nordlige delen inkludert byen, og Jugoslavia, som fikk de sydlige delene. Navnet Venezia Giulia refererer altså ikke til noe historisk landskap, men til de Juliske alper. Områdene som betegnes som Venezia Giulia har (i motsetning til Friuli) heller aldri hørt til Venezia.

I Friuli-Venezia Giulia snakkes det fra gammelt av fire språk, som siden 1999 alle har status som offisielle språk i regionen eller deler av den. Ved siden av italiensk er dette friulisk, slovensk og tysk. Friulisk tales bare i Friuli-Venezia Giulia (og noen få tilstøtende områder i Veneto), men her til gjengjeld i hele 175 av de 213 kommunene i provinsene Pordenone, Udine og Gorizia (ca. 50 % av befolkningen i regionen). Slovensk tales langs den slovenske grensen i totalt 32 kommuner i Udine, Gorizia og Trieste (8 %). Tysk forekommer bare i Kanaldalens tre kommuner (kärntneriske dialekter) og i to isolerte fjellandsbyer nord i Udine (zimbriske dialekter; tilsammen under 0,3 %). De tre minoritetsspråkene hadde en større utbredelse ved århundreskiftet, men ble delvis sterkt redusert gjennom italieniseringen som begynte i 1920-årene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]