A/S Egelands Verk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

A/S Egelands Verk var en tremasse- og kraftprodusent fra Søndeled i Aust-Agder. Selskapet ble etablert i 1888 som Interessentskabet Egelands Verk.[1]

Tremasseproduksjon[rediger | rediger kilde]

Selskapet hadde i en periode tremasseproduksjon på tre ulike anlegg.

Egelands Verk

Selskapet ble etablert da en investorgruppe bestående av Hans Carl Hansen, N. Kittelsen, Gunnar Knudsen og Jacob Prebensen kjøpte det nedlagte Egelands Jernverk fra Gjerstad kommune. Selskapet anla et tresliperi på den gamle jernverkstomta i 1888. Produksjonen startet året etter.

Stifoss

Da det viste seg at vanntilførselen var for liten, ble det anlagt et nytt tresliperi på Stifoss i 1893. Et nytt anlegg ble også oppført på Søndeled i 1907. Frem til 1916 var det tremasseproduksjon ved alle tre anleggene. I 1916 ble produksjonen ved Egeland avviklet. Tresliperiet ble bygget om til kraftstasjon. Det ble også anlagt en kraftstasjon på Stifoss i 1939. Tremasseprouksjonen her ble avsluttet i 1949.

Søndeled

Tresliperiet på Søndeled brant ned i 1944, men ble bygget opp og var i drift fra 1947. Anlegget ble bygget ut flere ganger, men i 1998 ble det satt sluttstrek for tremasseproduksjonen.

Kraftproduksjon[rediger | rediger kilde]

A/S Egelands Verk eier fremdeles rettigheter til vannfallene og kraftstasjonen på Egelands Verk. Selskapet eier også flere bygninger i Søndeled. Selskapet ble lagt ut for salg i 2018.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Vevstad, Andreas: Egelands Jernverk – jernverket i skogsbygd. Gjerstad historielag 2008

Moland, Anders, med flere. Søndeled IV, Tvedestrand boktrykkeri, 1958

Nordisk træmassekompani A/S: 1918-1968, Oslo 1968