Russlands riksvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Riksvåpenet gjengitt slik de russiske myndighetene bruker det

Russlands riksvåpen kommer fra det gamle russiske imperiets dager, og ble tatt i bruk igjen i år 2000, etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning på begynnelsen av 1990-tallet. Sovjetunionens riksvåpen hadde hammer og sigd på jordklode og i en krans, etter vanlig «kommunist-heraldisk» modell. Dagens mer tradisjonelle våpenskjold er basert på det russiske tsarrrikets riksvåpen, men er nå uten de gamle delstatenes og områdenes skjold som ble brukt på eller rundt ørnen i tsartiden.

Russlands riksvåpen har i rødt skjold en gull dobbeltørn som er kronet med tsarkroner og står under en tsarkrone med flagrende bånd, ørnen holder i klørene et septer og et rikseple, samt har på brystet et hjerteskjold med St. Georg vendt mot heraldisk venstre, i sølv klær og blå kappe, sitter på sølv hest og stikker en svart drage med en sølv lanse. Våpenet brukes av myndighetene i en perspektivisk tegning, slik som avbildet her.


Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Flag-map of Russia.svgDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.