Hellas’ riksvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hellas' riksvåpen
Hellas' riksvåpen

Hellas' riksvåpen ble innført 7. juni 1975, er et blått skjold med et gjennomgående sølv kors. Våpenet er omgitt av en laurbærkrans. Korset symboliserer den gresk-ortodokse kirken i 1828. Våpenet har samme utforming som flagget inntil 1978, som nå er plassert i flaggets øvre hjørne.

Historisk utvikling[rediger | rediger kilde]

Hellas fikk sitt første riksvåpen ved grunnloven av 1822. Det var et sirkulært symbol med gudinnen Athene og en ugle som sentralmotiv.

Under Ioannis Kapodistrias ble riksvåpenet byttet med Fugl Føniks, symbol for gjenfødelse, som sentralmotiv under et kors 1828-1832.

Etter at Otto var valgt til konge, ble det innført et riksvåpen etter mønster av det bayerske kongevåpenet: to opprette løver som skjoldholdere og en hermelinskappe omkring et kongekronet skjold som er blått med sølv kors og har et hjerteskjold med fyrstehuset Wittelsbachs skrått blå- og sølvrutede slektsvåpen.

Da den danske prins Vilhelm ble valgt til konge under navnet Georg ble riksvåpenet endret med tillegg av det daværende danske riksvåpenet. Hovedskjoldet har det sølv korset på blå bunn, men nå med et midtskjold og et hjerteskjold fra det tidligere danske riks- og kongevåpenet. Skjoldet har en kongekrone på toppen og skjoldholdere er to mannsfigurer («villmenn») som skal forestille Herakles og står på et postament. Et blått ordensbånd med kors fra Frelserens orden henger rundt og ned fra skjoldet. Et tekstbånd nederst har dynastiets valgspråk «Ισχύς μου η Αγάπη του Λαού» (Folkets kærlighed min styrke). Våpenet har en hermelinsforet blå våpenkappe eller «våpentelt». Dette svært sammensatte våpenet ble benyttet på kongedømmets mynter, og i offisielle dokumenter fra omkring 1880 til 1973, unntatt under den andre republikken 1924-1935. Det er fortsatt i bruk av den greske kongefamilien i eksil.

Militærjuntaen som tok makten i 1967 gjeninnførte en gull Fugl Føniks som sentralmotiv i sitt emblem. Fuglen på blå bakgrunn steg opp av røde flammer. Foran fuglen står en soldatsilhuett med rifle og bajonett på ryggen. Over fuglen står ordet «Ελλας» (Hellas). Under fuglen står datoen 21. april 1967.