Iraks riksvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Iraks riksvåpen

Iraks riksvåpen består av Saladins ørn som på brystet har et skjold med farger og inndeling fra Iraks flagg. Ørnen sitter på en grønn navneplate med teksten الجمهورية العراقية (al-Jumhuriya al-`Iraqiya eller «Den irakiske republikk»).

Historie[rediger | rediger kilde]

1932−1959[rediger | rediger kilde]

Hasjimitt-kongedømmets riksvåpen har fellestrekk med våpenet til kongedømmet Jordan.

Den gyldne kronen på toppen, sammensatt av fem buer med perledesign og festet til basen med et relieffdesign med innlagte rubiner og smaragder, symboliserer kongemakten. På toppen av kronen er det en spydspiss som representerer det hasjimittiske banneret.

Kronen hviler på en kongelig mantel, som betyr offer og renhet. Mantelen er knyttet opp med gyldne tråder og samlet på hver side med gyldne duskesnorer som avdekker et hvitt silkefôr.

Over det sentrale skjoldet er det to stjerner. Disse representerer Ishtar og Shamash.

De to skjoldholderne er Babylons løve til høyre og araberhest til venstre, begge tradisjonelle symboler på kongemakten.

Skjoldet i midten er en skildring av landet Mesopotamia. Det viser de to elvene Eufrat og Tigris som renner gjennom ørkenen, og deres sammenløp ved Shatt al-Arab. Ved sammenløpet er et tre ved elvebredden som symboliserer verdens største daddelpalmeskog som pleide å være der. Under treet over elvene er en krumsabel og et spyd som tegn på landets forsvar. Rundt skjoldet på toppen står det i kufisk skrift «Kongedømmet Irak», og under uavhengighetsåret 1932.

Under skjoldet ligger gull hveteaks og en bomullsplante.

1959−1965[rediger | rediger kilde]

Det første statsemblemet under Abd al-Karim Qassim beholdt solskive-symbolet for Ishtar og Shamash, i form av en sirkel med åtte gyldne stråler. Mellom hver stråle viser det seg en dyprød projeksjon av en stjerne. I midten er det et gylden hveteaks på et blått område omgitt av et svart tannhjul, en hvit ring, og en ny svart ring. På den hvite ringen ligger et svart arabisk sverd til høyre og en svart kurdisk kniv til venstre. Mellom dem står det øverst i svart kufisk skrift «Republikken Irak», mellom håndtakene står det, også i svart kufisk skrift, 14. juli 1958.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Peter Symes (mars 2005). «The First Banknotes of the Central Bank of Iraq» (engelsk). 

Se også[rediger | rediger kilde]