Hopp til innhold

Afghanistans riksvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Afghanistans riksvåpen

Afghanistans riksvåpen ble antatt i sin nåværende form 4. januar 2004. Emblemet bygger på det som har vært i bruk siden 1901.

Sentralmotivet er en moske med kuppel, to minareter og to flagg. I interiøret er et bønnerom, en mihrab og en rituell trapp synlig. Moskeen er omkranset av et ombundet hveteaks. På båndet står landets navn "افغانستان" (Afghanistan). Øverst i omkretsen står shahadah, trosbekjennelsen. Øverst innenfor kransen en strålekrone (tilføyd 2004) over teksten «Allahu Ahbar» (الله أكبر), arabisk for «Gud er stor».

Nederst innenfor kransen ble det 2002 satt årstallet 1298 (١۲۹٨) etter Iransk kalender, tilsvarende år 1880 etter gregoriansk kalender, året da Abdur Rahman Khan anerkjent som emir over Afghanistan.


Historisk utvikling

[rediger | rediger kilde]

Abdur Rahman Khan førte et svart flagg med et emblem som er forløperen til riksvåpenet. Emblemet hadde emirverdighetens hodeplagg over moskeen, hadde en samling rifler, kanoner og sverd i bunnen, og var omgitt av en laurbærkrans. Da Amanullah Khan ble konge 1919 ble emblemet videreutviklet. Moskeen og hodeplagget fikk flere detaljer, våpnene var redusert til to sverd i kryss, og Rub el Hizb utgjorde emblemets ramme. Da kongen var styrtet, vedtok Loya jirga 1930 et nytt emblem av sosialistisk type med to snøfjell og en sol omkranset av de ombundne hveteaksene.[1]

Da kongedømmet var reetablert fikk landet nytt riksvåpen 1930 som kombinerte moskeen og hvetekransen. Det kongelige hodeplagget ble fjernet, årstallet for frigjøringen 1298 (١٣٤٨ tilsvarende 1919 etter gregoriansk kalender) erstattet våpnene.[2]

Taliban introduserte Shahadah i det nasjonale emblemet 1997.


Referanser

[rediger | rediger kilde]