Ukrainas riksvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ukrainas mindre riksvåpen
Ukrainas mindre riksvåpen

Ukrainas riksvåpen ble vedtatt 26. juni 1996 som et grunnlovsfestet symbol på staten Ukraina nesten fem år etter selvstendigheten i 1991. Landets riksvåpen har en mindre og en større versjon. Den større versjonen er fortsatt bare et forslag, da det ikke har oppnådd nødvendig oppslutning i nasjonalforsamlingen.

Symbolikk[rediger | rediger kilde]

Ukrainas mindre våpenmerke er et våpenskjold i blått med et gull tretannet lyster (en trefork), på ukrainsk kalt тризуб, Trisob.

Lysteret er et symbol fra Kievriket, og er hentet fra mynter utstedt under Vladimir Is styre rundt år 1000. Opphavet er usikkert, og figuren har blant annet blitt tolket som en stilisert tegning av en stupende jaktfalk, et anker, en lysestake eller en bue med piler.[1] Andre har knyttet symbolet til kristendommens forestilling om treenigheten. Figuren kan også være et tamga i skytisk tradisjon, et bumerke i norrøn tradisjon, eller en blanding av begge.

Dagens ukrainske trefork-symbol er en forenklet versjon av riksvåpenet til Den ukrainske folkerepublikk, en stat som eksisterte fra 1918 til 1921. Dette merket ble designet av kunstneren Vasyl Krytsjevskyj (1873–1954). Treforken ble bannlyst som nasjonalistisk i Sovjetunionen, samveldet av kommuniststater som oppstod etter første verdenskrig, den russiske revolusjon og den påfølgende borgerkrigen. Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk tok isteden i bruk sin variant av unionens våpenskjold, med kommunistiske symboler som hammer og sigd, rød stjerne, soloppgang og kornaks.

I dag er imidlertid riksvåpenet fra Sovjet-tiden forbudt, og ukrainske skolebarn blir lært hvordan man i lyster-figuren kan se bokstavformer som danner ordet «ВОЛЯ» (VOLJA), ukrainsk for «frihet».

I det større våpenet som er foreslått, har våpenskjoldet en Zaporozje-kosakk bevæpnet med sabel og muskett og en gull løve som skjoldholdere. Kosakken representerer det østlige Ukraina. Løven er hentet fra Vest-Ukrainsk heraldisk tradisjon. Skjoldet hviler på et bånd i nasjonalflaggets farger, hveteaks og blomstrende krossved.

Historisk utvikling[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]