Filippinenes riksvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Filippinenes riksvåpen ble første gang definert 1940, da landet var under USAs overhøyhet. Ved uavhengigheten i 1946 ble sentralmotivet endret.

Sentralmotivet er nå en gull sol med åtte stråler, en for hver av de åtte provinsene (Batangas, Bulacan, Cavite, Manila, Laguna, Nueva Ecija, Pampanga and Tarlac) som ble utsatt for unntakstilstand under Den filippinske revolusjon. Tre gull femtakkete stjerner representerer de tre geografiske hovedområdene Luzon, Visayas, and Mindanao.

I det blå feltet på høyre side er USAs ørn, og i det røde feltet til venstre er Spania oppreiste løve. Begge representerer landets historie som koloni.

Under skjoldet er et banner med teksten «REPUBLIKA NG PILIPINAS» (tagalog for Republikken Filippinene). Bannerteksten har vært endret flere ganger. Fra 1946 til 1972 sto det «REPUBLIC OF THE PHILIPPINES». Fra 1979 til 1986 sto det «ISANG BANSA ISANG DIWA» (tagalog for en nasjon, samme ånd).

I 1998 ble det vedtatt en ny lov[1], der ørnen og løven ikke var spesifisert, og derfor fjernet. Det forenklede våpenet er likevel ikke i ofte brukt i påvente av at loven skal bli ratifisert gjennom en folkeavstemning om spørsmålet i henhold til Filippinenes grunnlov.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]