Tadsjikistans riksvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tadsjikistans riksvåpen
Den tadsjikiske sovjetrepublikkens riksvåpen 1937–1991
Tadsjikistans riksvåpen 1992–1993

Tadsjikistans riksvåpen ble antatt 28. desember 1993. Våpenet er et sirkulært emblem, med en gyllen krone og syv gylne stjerner som sentralmotiv. Kronen er et symbol på grunnprinsippene i zoroastrisme. De syv stjernene står for Den hellige ånd og de seks skytsåndene for kveg, for ild, for metall, for jord, for vann, og for planter. Kronen viser også til det persiske ordet taj som betyr krone, hvorfra betegnelsen for tadsjikere er avledet.[1] Krone peker i denne forbindlsen mot at Sentral-Asia er «verdens krone» med sine høye fjell.

Nederst i emblemet en oppslått gull bok og de snødekkede Pamir-fjellene med en oppstigende sol og solstråler. På hver side er emblemet omgitt av bomull- og hvete-aks. Omkring aksene er det et banner i nasjonalflaggets farger.[2]

Historisk utvikling[rediger | rediger kilde]

Det nåværende riksvåpenet er modifisert fra den tidligere tadsjikiske sovjetrepublikkens riksvåpen som var bruk til Sovjetunionens oppløsning i 1991. Sovjetrepublikkens våpen var inspirert av Sovjetunionens riksvåpen.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Kronen i midten av emblemet er den samme som på det tadsjikiske flagget, og refererer til det persisk ordet taj, som betyr krone, hvorfra navnet på det tadsjikiske folket angivelig stammer, ifølge én tolkning. Basen av emblemet inneholder en representasjon av en bok og Pamir-fjellene. Emblemet er flankert av bomull på den ene siden og hvete på den andre, samt et banner av de nasjonale røde-hvite-grønne fargene til Tadsjikistan er omsluttet rundt bomull og hvete, der den røde fargen erstattes med til Sovjetunionens motto «arbeidere i alle land, foren dere!» skrevet på språkene russisk og tadsjikisk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]