Bahrains riksvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bahrains riksvåpen
Bahrains riksvåpen

Kongsdømmet Bahrains riksvåpen (arabisk شعار البحرين) ble utformet på 1930-tallet av en britisk rådgiver til kongen av Bahrain (dengang fortsatt emir). Den nåværende formen ble vedtatt 2002. Riksvåpenet har heraldisk utforming med et skjold i de samme fargene og samme utforming som nasjonalflagget. Et rødt og hvitt hjelmklede omgir skjoldet. De fem hvite spissene skal representere islams fem søyler.

Historisk utvikling[rediger | rediger kilde]

Bahrains krone er en heraldisk åttetakket «gammel krone» med fem synlige takker.
Kongekronen har et tillegg av mindre takker mellom de opprinnelige.

Bahrain var fra 1820 et protektorat under Storbritannia, med britiske guvernører som samtidig var oppnevnt som rådgiver for sjeikene og hakimene som var de offisielle statsoverhodene. I 1932 utformet guvernøren Charles Belgrave et våpenskjold for sjeiken i europeisk heraldisk stil. Den originale utformingen var rødt med tre hvite spisser («dancetée of three») med en åttetakket krone som hjelm.[1]

Da protektoratet opphørte i 1971 ble det lagt til et hvitt og rødt hjelmklede som en markering av landets uavhengighet. Emirens personlige våpenskjold viste fortsatt kronen, mens våpenet uten krone, men fortsatt med hjelmklede ble emiratets emblem.

I 2002 ble Bahrain erklært kongedømme av Hamad ibn Isa Al Khalifa. Skjoldet er fortsatt rødt, men antallet takker økte til fem. Den gamle kronen ble også endret, med et tillegg av takker for å markere en endring fra prinsekrone til kongekrone.

Referanser[rediger | rediger kilde]