Polens riksvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Polens riksvåpen

Polens riksvåpen består av en hvit ørn på en rødfarget bunn. Ørnen bærer en krone, og har et gyllent nebb og gylne klør. I Polen kalles riksvåpenet vanligvis for Den hvite ørn (polsk Orzeł Biały).

Dagens utgave av riksvåpenet stammer fra 1927. Den hvite ørnen forekommer på mynter fra kong Bolesławs tid, og var i begynnelsen piastenes familievåpen. Den hvite ørnen ble gjort til nasjonalsymbol av Przemysł II i 1295.

Polakkene har en velkjent legende om riksvåpenets opprinnelse: ifølge historien gikk de tre høvdingbrødrene Lech, Czech og Rus hver sin vei og opprettet hvert sitt rike. Czech ble far til tsjekkerne og Rus til rutenerne. Da Lech kom til en plass i det nåværende Polen der han søkte ly for natten, så han en hvit ørn fly opp fra sitt reir mot den røde solnedgangen, hvilket forklarer den røde bakgrunnen på våpenet. Begeistret bestemte han seg for å slå seg ned der, og plasserte ørnen i sitt våpen. Her grunnla Lech ifølge legenden Polens første hovedstad, som han kalte Gniezdno (i dag Gniezno), fra ordet gniazdo (reir).


Historisk utvikling[rediger | rediger kilde]