Nord-Makedonias riksvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nord-Makedonias riksvåpen
Nord-Makedonias riksvåpen

Nord-Makedonias riksvåpen ble antatt 27. juli 1946 som Folkerepublikken Makedonias emblem. Nord-Makedonia benytter fortsatt emblemet etter republikkens uavhengighet fra Jugoslavia 1991. Riksvåpenet er utformet etter mønster av Sovjetunionens riksvåpen og er ikke vanlig heraldisk, men i typisk kommunistheraldisk form.

Våpenet viser en oppadstigende sol over et landskap av fjell og sjø. Øverst kommunismes femtakkete røde stjerne. Landskapet er omkranset av hveteaks, tobakksblader og valmueknopper, knyttet sammen med et bånd brodert i tradisjonelt makedonsk mønster.

Historisk utvikling[rediger | rediger kilde]

Det nåværende emblemet er en revidert versjon av våpenet til Sosialistrepublikken Makedonia fra 1946. Fjellet representerte Pirinfjellene. Vannet er elva Vardar.


Forslag om et riksvåpen i heraldisk stil har foreløpig ikke ført fram. Et utkast fra 1992 er et rødt skjold med gull løve. Forslaget ble avvist fordi

  • flere politiske partier bruker allerede emblemet som partisymbol
  • Makedonias etniske albanere forkastet emblemet fordi det representerer bare etniske makedonere i stedet for hele nasjonen
  • Historisk framstiller nabolandet Bulgarias riksvåpen et rødt skjold med gull løve.

Partiene i nasjonalforsamlingen har blitt enig om fortsatt å benytte det gamle våpenet inntil enighet om et skifte er oppnådd. I en periode ble riksvåpenet fjernet fra landets pass, men i 2007 ble det uforandrede våpenet fra den jugoslaviske sosialistrepublikken Makedonia gjenopptrykket.

Referanser[rediger | rediger kilde]