Hopp til innhold

Indias riksvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Indias riksvåpen
Hjulet "Ashoka Chakra" inngår i Indias nasjonalflagg
"Star of India". Indias emblem under britisk overhøyhet 1857-1947

Indias riksvåpen er et emblem hentet fra Ashokas løvesøyle i Sarnath, vedtatt 26. januar 1950, samme dag som India ble erklært republikk.[1]

Keiser Ashoka den store fikk 250 f.Kr. reist en søyle for å markere stedet der Gautama Buddha første gang underviste Dharma og der et buddhistiske Sangha ble grunnlagt. Søylen hadde avbildet på toppen fire asiatiske løver rygg mor rygg, stående på en sirkulær abakus med en frise det det var innhugget i relieff en elefant, en galopperende hest, en okse og en løve. Mellom hvert av dyrene var det et Dharmachakra eller Ashoka Chakra-hjul over en klokkeformet lotus.

På emblemet er bare tre av løvene vist, mens den fjerde løven er skjult. Heller ikke lotusblomsten er tatt med. Frisen under løvene viser hesten og løven med ett Dharmachakra i midten, og kanten av to dharmachakraer i profil.[2]

Mottoet i bunnen hører til riksvåpenet. Med Devanagari-skrift står det: Satyameva Jayate सत्यमेव जयते (norsk "bare sannheten skal bringe seier"). Setningen er et sitat fra siste del av Upanishaden Mundaka, i hinduenes hellige vedaer.

Ashoka Chakra[rediger | rediger kilde]

Ashoka Chakra er et Dharmahjul med 24 spiler. Symbolet var i utbredt bruk under Maurya-dynastiets keiser Ashoka den store som regjerte 273-232 f. Kr. Chakra er et sanskrit ord som betyr syklus eller selvrepeterende prosess.

De 24 spilene representerer like mange dyder:

 1. Kjærlighet
 2. Mot
 3. Tålmodighet
 4. Fredsomhet
 5. Vennlighet
 6. Godhet
 7. Trofasthet
 8. Forsiktighet
 9. Selvkontroll
 10. Uselviskhet
 11. Selvoppofrelse
 12. Sannferdighet
 13. Rett framferd
 14. Rettferdighet
 15. Tilgivelse
 16. Overbærenhet
 17. Beskjedenhet
 18. Innlevelse
 19. Medfølelse
 20. Kunnskap om Gud
 21. Visdom
 22. Moral
 23. Ærbødig Gudsfrykt
 24. Håp, tro og tillit til Guds godhet.


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]