Moldovas riksvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moldovas riksvåpen
Moldovas riksvåpen

Moldovas riksvåpen er et todelt rødt og blått våpenskjold med et gull uroksehode med en gull åttetakket stjerne mellom hornene, gull rose og gull skråstilt halvmåne, gull innrammet. Omkring skjoldet en ørn i naturfarger som holder et kors i nebbet, et gull septer i høyre klo og en grønn olivengren i venstre klo. Ørnen symboliserer folkets latinske opprinnelse.

Våpenet i sin nåværende form ble antatt 1994.

Våpenet er opprinnelig fra 15. århundres Fyrstedømmet Moldova, med en sol i stedet for rosen. Sol og måne er symboler hentet fra antikke dakiske mynter. Der åttetakkede stjernen er tolket som et gammelt dakisk visdomssymbol. Uroksens hode er fra det bessarabiske våpenet.

Moldovske SSR[rediger | rediger kilde]

Moldovske SSRs riksvåpen 1941-1990

Den moldovske sosialistiske sovjetrepublikks riksvåpen var avledet fra Sovjetunionens våpen. Det viser en oppadstigende sol med hammer og sigd, den kommunistiske røde stjerne øverst. Solen er omgitt av en krans av hveteaks, maiskolber, epler og pærer.

På båndet som omslynger kransen står det «Proletarer i alle land, foren dere» på russisk (Пролетарь дин тоате цэриле, униць-вэ!)og moldovsk (Proletari din toate țările, uniți-vă!). Kyrillisk RSSM står for Република Советикэ Сочиалистэ Молдовеняскэ, republikkens navn.

Våpenet er videreført i modifisert form av republikken Transnistria.