Hopp til innhold

Kasakhstans riksvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kasakhstans riksvåpen

Republikken Kasakhstans riksvåpen ble vedtatt i sin nåværende form 4. juni 1992.[1]

Riksvåpenet er et blått eller himmelblått sirkulært emblem med et gull bilde av en sjanirak (kasakhisk Шаңырақ, russisk Шанырак) som sentralmotiv. Sjanirak er jurtens øverste, sammenflettede, velving.

Gull stråler i alle retninger framstiller jurtens stolper. To symmetrisk stilte gull, bevingede hester (enhjørninger kalt tulpar) omgir sjaniraken.[2] Øverst en gull stjerne arvet fra den tidligere sovjetrepublikkens riksvåpen. Nederst et blått banner med landets navn ҚA3AҚCTAH i gull.

Fotografi av en sjanirak


Historisk utvikling[rediger | rediger kilde]

Riksvåpenet for Den kasakhiske sosialistiske sovjetrepublikken

Den kasakhiske SSRs riksvåpen ble antatt i 1937, og er basert på utformingen Sovjetunionens riksvåpen. Sentralmotivet er i rødt, gull korslagte hammer og sigd over en oppadstigende gull sol. Øverst kommunismens røde stjerne. Omkring våpenet to gull nek av hveteaks omviklet av et rødt banner. På banneret valgspråket «Proletarer i alle land, foren dere», i russisk på venstre side, og i kasakhisk (Барлық елдеpдің пролетарлары, бірігіңдер!) på høyre side. Midt på banneret står republikkens forkortelse KSSR på de samme to språkenes alfabet.


Referanser[rediger | rediger kilde]