Hopp til innhold

Poststrukturalisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Poststrukturalisme er en retning innenfor samfunnsfag og humaniora. Retningen oppsto i Frankrike på 1960-tallet, med tenkere som Michel Foucault, Jacques Derrida, Jean-François Lyotard og Roland Barthes som forgrunnsfigurer. Poststrukturalismen tar utgangspunkt i strukturalismen, men forkaster de fleste av strukturalismens konklusjoner. Poststrukturalismen danner grunnlaget for det som senere er blitt kalt postmodernismen.

Poststrukturalistisk teori er blant annet vesentlig innenfor feministiske og postkolonialistiske samfunns-, kultur- og litteraturstudier.

Poststrukturalismen er et forsøk på å kople sammen strukturalismen med andre deler av virkeligheten. Det er således ikke bare strukturen på arbeidsplassen, i familien, i nabolaget, i økonomien osv. som bestemmer hvordan mennesker opptrer, men også andre sammenhenger i hverdagslivet der vi mennesker samspiller må trekkes inn i analysen. Den sosiale virkeligheten er en sosial konstruksjon (det vil si sosial konstruksjon/konstruktivisme).

Den mest kjente poststruktualistiske arkitekten kan sies å være Frank Gehry, som blant annet er kjent for å ha designet Guggenheimmuseet i Bilbao.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]