Yogasutra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Yogasutra (sanskrit: योगसूत्र) er en hinduistisk tekst, skrevet på 500-tallet eller tidligere. Teksten skal i følge tradisjonen være skrevet eller samlet av vismannen Patanjali, som levde ca 200 f.Kr., men denne forfatterangivelsen daterer seg til 900-tallet.

Boken består av fire kapitler, som igjen er videre inndelt i i alt 196 sutraer, eller aforistiske maksimer. Yogasutra «er grunnlagsteksten for det religiøse tankesystemet yoga, som er nært forbundet med det viktigste tankesystemet i hinduismens historie, samkhya. Yoga er i innhold egentlig et samkhya-system. I middelalderen ble disse to filosofiske systemene slått sammen til ett, kalt samkhya-yoga.»[1]

Yogasutra er en sammenredigering av flere tidligere yogatradisjoner, som i og med denne teksten blir fremstilt som ett, hethetlig og enhetlig system. Innenfor yogasutra-systemet beskrives flere former for yoga: tømming av bevisstheten (nirodha), askese (kriya-yoga) og den mest kjente: asthanga-yoga. Asthanga-yoga er et åttedelt system som innebærer etisk trening (yama og niyama), trening av kroppen (asana og pranayama) og trening av bevisstheten (pratyahara, dharana, dhyana og samadhi).

Yogasutras fremstilling av yoga-teknikker og -filosofi er skrevet i en hinduistisk kontekst, men er nært beslektet med buddhistisk yoga. Det gjelder både terminologi og virkelighetsforståelse.

Det er skrevet flere kommentarer til Yogasutra. Blant de viktigste er Samkhya-pravacana, som tilskrives den legedariske Vyasa (som både skal være forfatter av Mahabharata og en av personene i dette verket) og Bhojadevas Rajamartanda (900-tallet) som er den første kommentaren som knyttet Patanjali som forfatter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sitat og framstilling er fra Knut A. Jacobsens innledning til boken Yoga, 2004

Norsk utgave[rediger | rediger kilde]

Både Yogasutra og Samkhya-pravacana er oversatt til norsk og gjengitt i antologien