Cumberland Gap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tåke ved Cumberland gap

Koordinater: 36°36′13″N 83°40′27″V

Cumberland Gap (også kjent som Cumberland Water Gap) er en passasje gjennom Cumberland Mountains, som er en del av Appalachene. Den har en viktig posisjon i amerikansk historie for sin rolle som hovedpassasje gjennom de sentrale Appalachene; det var en viktig del av Wilderness Road. Passasjen ble lenge brukt av indianerne, men ble gjort mer tilgjengelig for pionerer da Daniel Boone brukte 35 øksemenn til å gjøre den videre. Dette førte til at pionerer kunne bruke vogner på sine reiser til vestgrensene av Kentucky og Tennessee.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Cumberland Gap er lokalisert like nord for punktet hvor dagens delstater Kentucky, Tennessee og Virginia møtes. Den nærliggende byen Cumberland Gap har tatt sitt navn fra passasjen.

Passasjen ble opprinnelig formet av en urgammel bekk som strømmet sørover. Den banet vei gjennom terrenget som ble presset opp og formet fjellene. Etterhvert som terrenget steg, endret bekken retning og begynte å strømme inn i Cumberland River i nord. Passasjen ble brukt av indianerne og vandrende dyreflokker.