Federalist Papers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Federalist Papers
The Federalist (1st ed, 1788, vol I, title page) - 02.jpg
Forfatter(e)Alexander Hamilton, James Madison, John Jay
SpråkEngelsk
Utgitt1788

Federalist Papers er en serie på 85 artikler som argumenterer for ratifiseringen av USAs grunnlov. De ble først trykket som en serie i aviser i New York. En samling, kalt The Federalist, ble utgitt i 1788. Federalist Papers er en primærkilde for å forstå den amerikanske forfatningen; de beskriver filosofien og begrunnelsen bak det foreslåtte styringssystemet for den nye staten. Forfatterne av Federalist Papers sto ikke tilbake for å benytte anledningen til å gi sin egen versjon av ulike deler av forfatningen. Dels ble det gjort for å påvirke avstemningen rundt ratifiseringen og dels for å påvirke fremtidig tolkning av enkelte deler av den.

Artiklene ble skrevet av James Madison, Alexander Hamilton og John Jay under pseudonymet «Publius» for å hedre den romerske konsul Publius Valerius Publicola. Madison blir vanligvis regnet som den amerikanske forfatningens far og ble USAs fjerde president. Hamilton var en innflytelsesrik delegat ved konstitusjonskonforsamlingen i Philadelphia og ble USAs første finansminister. John Jay ble USAs første høyesterettsjustitiarius. Hamilton skrev mesteparten av artiklene og Madison ga flere viktige bidrag til serien. Jay, som ble syk tidlig i prosjektet, skrev bare fem av artiklene.

Artikkel nummer 10 og 51 er vanligvis regnet som de viktigste av de 85 artiklene. Artikkel nummer 10 argumenterer for en stor og sterk republikk og inkluderer diskusjoner vedrørende fraksjoner; artikkel 51 forklarer behovet for maktfordeling. Artikkel nummer 84 er også interessant for dens motstand overfor det som senere skulle bli USAs Bill of Rights.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]