Negro spirituals

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Negro Spirituals)
Hopp til: navigasjon, søk

Negro spirituals er åndelige sanger, skapt av afrikanske slaver i Amerika. Musikken inneholder i stor grad en videreføring fra deres egen afrikanske musikk med synkoperte rytmer og call and response, men negro spirituals i seg selv er resultatet av en krysning av afrikansk og europeisk musikk, og europeisk religion. Den amerikanske hymnetradisjonen især har vært en stor inspirasjonskilde. Allikevel er det en misforståelse at negro spirituals kun er en afro-amerikansk måte å synge hymner på – spirituals beveger seg i et annet landskap både musikalsk og spirituelt.

Tekstene inneholder i stor grad bibelske motiver med bl.a. utgangen fra Egypt som et vanlig tema. På denne måten fikk også tekstene flere lag med mening, både forkynnelsen av det kristne budskap og formidlingen av livet som afro-amerikansk slave. Derfor ble negro spirituals en viktig identitetsfaktor for afro-amerikanere.

Selv om musikken har utviklet seg helt siden 1700-tallet, ble den nedskrevet først fra 1850 og senere. Etter hvert ble også denne musikken fremført for et publikum, der den tidligere hovedsakelig hadde hatt en allsangsfunksjon. Her står spesielt Jubilee Singers of Fisk University i en særstilling. Denne gruppen holdt i en årrekke konserter med både tradisjonelle og egenkomponerte spirituals. Det kom riktignok kritikk mot gruppen på grunn av en europeisk arrangementsmåte og at man derfor heller burde gå til en afro-amerikansk kirke for å se hvordan musikken egentlig var.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge har negro spirituals i noen grad blitt brukt som salmer, især etter en oppblomstring av interessen for gospelmusikk på 1970-tallet og senere. Norsk salmebok inneholder derfor en håndfull med negro spirituals oversatt til norsk. (For eksempel Vær meg nær, o Gud.)