Nottingham Forest FC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nottingham Forest
Nottingham Forest Football Club
Nottingham Forest
Stiftet 1865
Kallenavn Forest, Reds, Garibaldi Reds
Hjemmebane City Ground
Kapasitet 30 602
Liga Championship
Annet Nr. 21 i Championship
i 2016/17-sesongen
Administrasjon
Styreleder Fawaz Al-Hasawi
Hovedtrener Mark Warburton
Ass. trener David Weir
Kit left arm.png Kit body.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm.png Kit body shouldersonwhite.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
Ukjent

Nottingham Forest Football Club er en engelsk fotballklubb som spiller i The Championship (Nivå 2 i det engelske ligasystemet). Klubben ble stiftet i 1865, og ble valgt inn i The Football League i 1892. «The Reds», som er kallenavnet til Nottingham, spiller hjemmekampene sine på City Ground i Nottingham. Byen Nottingham ligger i den engelske regionen Øst-Midlands, omtrent sju mil sør for Sheffield og åtte mil nordøst for Birmingham.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nottigham Forest regnes som verdens tredje eldste ligaklubb der den eldste er Sheffield FC.

Klubben omtales ofte bare som Forest, men i motsetning til hva mange tror, stammer ikke dette navnet fra den berømte Sherwoodskogen, som vi alle er blitt kjent med gjennom historien om den fredløse legenden Robin Hood. Forest-navnet stammer fra en åpen plass i Nottingham som kalles Forest Recreation Ground, eller bare The Forest. Denne plassen var en gang en del av den store Sherwood-skogen som strakk seg fra Nottingham og langt nordover i landet, men på den tiden Nottingham Forest ble stiftet, var det en åpen plass som byens innbyggere blant annet brukte til spill og lek. På denne plassen lå også byens bane for hesteløp, en bane som 22. mars 1866 også var arena for klubbens første kamp mot byrivalen Notts County. Forest fortsatte å spille sine hjemmekamper på denne arenaen frem til og med 1878.

Etter å ha flyttet litt rundt i byen fant klubben i 1898 sitt nåværende hjem, City Ground, beliggende på sørsiden av elven Trent. Hjemmebanens beliggenhet er faktisk slik at den ligger like utenfor selve bygrensen, og således er Nottingham Forest egentlig hjemmehørende i den vesle byen West Bridgford. Byrivalen Notts Countys hjemmebane Meadow Lane ligger noen hundre meter lenger nord, innenfor den samme grensen. For øvrig er det ingen andre klubber i det engelske ligasystemet som ligger så nær hverandre som de to Nottingham-klubbene.

Da klubben ble stiftet i 1865, ble det også bestemt at klubben skulle spille i røde drakter, noe de gjør den dag i dag. I 1865 het det at draktene skulle være Garibaldi-røde, det vil si at man ved fargevalget tok utgangspunkt i skjortene til den berømte italienske frihetskjemperen Garibaldis menn. Forest var altså på mange måter de opprinnelige Reds, et navn som senere er tatt i bruk av andre og mer kjente engelske klubber. For øvrig er Forest og deres røde drakter også grunnen til at den mer berømte London-klubben Arsenal i dag spiller i røde drakter, ettersom disse i sin tid fikk et sett med røde drakter av Forest.

Selv om klubben har lange tradisjoner, var det først på midten av 1970-tallet at den virkelig ble et lag å regne med. Under ledelse av manageren Brian Clough gikk klubben fra å være lite suksessfull til å bli et av Europas beste klubblag. Da Brian Clough ble ansatt som manager den 6. januar 1975, stod klubben i fare for å rykke ned til tredje divisjon i det engelske ligasystemet, men to og et halvt år senere var klubben igjen klar for spill i høyeste divisjon. Den påfølgende sesongen vant klubben sitt første, og fortsatt eneste, ligamesterskap i sin første sesong tilbake i toppdivisjonen. De to påfølgende sesongene vant klubben Europacupen for serievinnere, etter to 1-0 seire over henholdsvis Malmö FF (1979) og Hamburger SV (1980).

Klubben fortsatte som et av de bedre lagene i England i årene fremover, og Brian Clough ledet den frem til et nedrykk fra Premier League i 1993. Om en ser bort fra en kort periode etter at Brian Clough forlot klubben, hvor man under ledelse av Frank Clark blant annet ble nummer tre i sin første sesong tilbake i Premier League (1994/95), har klubben siden 1993 stort sett hatt lite sportslig suksess og store økonomiske problemer. I 2005, 30 år etter at perioden med Brian Clough startet, rykket laget ned til det tredje øverste nivå i det engelske ligasystemet.

I 2008, under ledelse av Colin Calderwood, rykket Nottingham opp fra League One til The Npower Championship. Han ble senere oppsagt, og ny manager er Billy Davies. Han har tidligere ført Nottingham Forests rival, Derby County, opp i Premier League. Laget kjempet om opprykk til Premiere League i sesongen 2009/10, hvor de tapte Play Off semifinalene 4-6 mot Blackpool.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.

Nordmenn i Nottigham Forest[rediger | rediger kilde]

Nottingham Forest er den klubben i England som har hatt nest flest nordmenn i sine rekker, etter Blackburn. Hele seks nordmenn har nemlig gjennom tidene ikledd seg den Garibaldi-røde drakten og løpt ut på City Ground. Det startet i 1981 med Einar Aas og fortsatte med Kjetil Osvold, Lars Bohinen, Alf Inge Håland, Jon Olav Hjelde og Ståle Stensaas.

Spillerstall[rediger | rediger kilde]

Pr. 7. september 2016 [1]

Nr. Posisjon Spiller
2 USA F Eric Lichaj
3 Spania F Daniel Pinillos
4 England F Michael Mancienne
5 England F Matt Mills
6 Senegal MB Armand Traoré
7 England A Matty Fryatt
8 England MB Chris Cohen Kaptein
11 England MB Ben Osborn
12 Italia A Nicolao Dumitru (på lån fra Napoli)
13 Skottland F Danny Fox
17 Portugal F Hildeberto Pereira (på lån fra Benfica)
18 Gambia MB Mustapha Carayol
19 Nord-Irland A Jamie Ward
22 Sveits MB Pajtim Kasami (på lån fra Olympiakos)
24 Wales MB David Vaughan
25 England F Jack Hobbs
27 Polen F Damien Perquis
Nr. Posisjon Spiller
28 Finland F Thomas Lam
30 Irland K Stephen Henderson
38 Serbia K Vladimir Stojkovic
39 Hellas A Apostolos Vellios
41 England MB Matty Cash
42 England F Joe Worrall
43 England K Jordan Smith
46 Skottland F Jordan Gabriel
47 England A James Thorne
Portugal MB Joao Teixeira (på lån fra Benfica)
England MB Aaron Tshibola (på lån fra Aston Villa)
England A Zach Clough
Skottland A Ross McCormack (på lån fra Aston Villa)
Skottland A Barrie McKay
Skottland A Jason Cummings
Irland A Daryl Murphy

Utlånte spillere[rediger | rediger kilde]

Nr. Posisjon Spiller
20 Portugal MB Licá (hos Estoril til 30. juni 2017)
26 Bulgaria K Dimitar Evtimov (hos Olhanense til 30. juni 2017)
34 England A Tyler Walker (hos Port Vale til 30. juni 2017)
37 England MB Jorge Grant (hos Notts County til 30. juni 2017)
Nr. Posisjon Spiller
40 Skottland F Alex Iacovitti (hos Mansfield til 30. juni 2017)
England F Ryan Yates (hos Shrewsbury til 30. juni 2017)
USA MB Gboly Ariyibi (hos MK Dons til 31. mai 2018)
Irland A Gerry McDonagh (hos Cambridge til 30. juni 2017)

Kjente spillere[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

Det finnes i dag 387 (mai 2010) registrerte Nottingham Forest-supportere i Skandinavia, disse er samlet i den skandinaviske avdelingen av klubbens supporterklubb, Nottingham Forest Supporters Club of Scandinavia. Det er flest medlemmer i Norge, men også Sverige, Danmark, Finland, Færøyene, Luxumburg og Sveits er representert. I Nottingham er det tre støttemedlemmer, hvor også klubbens æresmedlem Mrs Joan Bakewell bor.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]