Nottingham Forest FC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nottingham Forest
Nottingham Forest Football Club
Nottingham Forest
Stiftet 1865
Kallenavn Forest, Reds, Garibaldi Reds
Hjemmebane City Ground
Kapasitet 30 602
Liga Championship (2014–2015)
Annet Nr. 14 i Championship
i 2014/15-sesongen
Administrasjon
Styreleder Fawaz Al-Hasawi
Hovedtrener Gary Brazil
Kit left arm.png Kit body.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm.png Kit body shouldersonwhite.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt

Nottingham Forest Football Club er en engelsk fotballklubb som spiller i The Championship (Nivå 2 i det engelske ligasystemet). Klubben ble stiftet i 1865, og ble valgt inn i The Football League i 1892. «The Reds», som er kallenavnet til Nottingham, spiller hjemmekampene sine på City Ground i Nottingham. Byen Nottingham ligger i den engelske regionen Øst-Midlands, omtrent sju mil sør for Sheffield og åtte mil nordøst for Birmingham.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nottigham Forest regnes som verdens tredje eldste ligaklubb der den eldste er Sheffield FC.

Klubben omtales ofte bare som Forest, men i motsetning til hva mange tror, stammer ikke dette navnet fra den berømte Sherwoodskogen, som vi alle er blitt kjent med gjennom historien om den fredløse legenden Robin Hood. Forest-navnet stammer fra en åpen plass i Nottingham som kalles Forest Recreation Ground, eller bare The Forest. Denne plassen var en gang en del av den store Sherwood-skogen som strakk seg fra Nottingham og langt nordover i landet, men på den tiden Nottingham Forest ble stiftet, var det en åpen plass som byens innbyggere blant annet brukte til spill og lek. På denne plassen lå også byens bane for hesteløp, en bane som 22. mars 1866 også var arena for klubbens første kamp mot byrivalen Notts County. Forest fortsatte å spille sine hjemmekamper på denne arenaen frem til og med 1878.

Etter å ha flyttet litt rundt i byen fant klubben i 1898 sitt nåværende hjem, City Ground, beliggende på sørsiden av elven Trent. Hjemmebanens beliggenhet er faktisk slik at den ligger like utenfor selve bygrensen, og således er Nottingham Forest egentlig hjemmehørende i den vesle byen West Bridgford. Byrivalen Notts Countys hjemmebane Meadow Lane ligger noen hundre meter lenger nord, innenfor den samme grensen. For øvrig er det ingen andre klubber i det engelske ligasystemet som ligger så nær hverandre som de to Nottingham-klubbene.

Da klubben ble stiftet i 1865, ble det også bestemt at klubben skulle spille i røde drakter, noe de gjør den dag i dag. I 1865 het det at draktene skulle være Garibaldi-røde, det vil si at man ved fargevalget tok utgangspunkt i skjortene til den berømte italienske frihetskjemperen Garibaldis menn. Forest var altså på mange måter de opprinnelige Reds, et navn som senere er tatt i bruk av andre og mer kjente engelske klubber. For øvrig er Forest og deres røde drakter også grunnen til at den mer berømte London-klubben Arsenal i dag spiller i røde drakter, ettersom disse i sin tid fikk et sett med røde drakter av Forest.

Selv om klubben har lange tradisjoner, var det først på midten av 1970-tallet at den virkelig ble et lag å regne med. Under ledelse av manageren Brian Clough gikk klubben fra å være lite suksessfull til å bli et av Europas beste klubblag. Da Brian Clough ble ansatt som manager den 6. januar 1975, stod klubben i fare for å rykke ned til tredje divisjon i det engelske ligasystemet, men to og et halvt år senere var klubben igjen klar for spill i høyeste divisjon. Den påfølgende sesongen vant klubben sitt første, og fortsatt eneste, ligamesterskap i sin første sesong tilbake i toppdivisjonen. De to påfølgende sesongene vant klubben Europacupen for serievinnere, etter to 1-0 seire over henholdsvis Malmö FF (1979) og Hamburger SV (1980).

Klubben fortsatte som et av de bedre lagene i England i årene fremover, og Brian Clough ledet den frem til et nedrykk fra Premier League i 1993. Om en ser bort fra en kort periode etter at Brian Clough forlot klubben, hvor man under ledelse av Frank Clark blant annet ble nummer tre i sin første sesong tilbake i Premier League (1994/95), har klubben siden 1993 stort sett hatt lite sportslig suksess og store økonomiske problemer. I 2005, 30 år etter at perioden med Brian Clough startet, rykket laget ned til det tredje øverste nivå i det engelske ligasystemet.

I 2008, under ledelse av Colin Calderwood, rykket Nottingham opp fra League One til The Npower Championship. Han ble senere oppsagt, og ny manager er Billy Davies. Han har tidligere ført Nottingham Forests rival, Derby County, opp i Premier League. Laget kjempet om opprykk til Premiere League i sesongen 2009/10, hvor de tapte Play Off semifinalene 4-6 mot Blackpool.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.

Nordmenn i Nottigham Forest[rediger | rediger kilde]

Nottingham Forest er den klubben i England som har hatt nest flest nordmenn i sine rekker, etter Blackburn. Hele seks nordmenn har nemlig gjennom tidene ikledd seg den Garibaldi-røde drakten og løpt ut på City Ground. Det startet i 1981 med Einar Aas og fortsatte med Kjetil Osvold, Lars Bohinen, Alf Inge Håland, Jon Olav Hjelde og Ståle Stensaas.

Spillerstall[rediger | rediger kilde]

Per 5. november 2015[trenger referanse]

Nr Land Navn Posisjon Forrige Klubb
1 Nederland Dorus de Vries Keeper Wolverhampton
26 Bulgaria Dimitar Evtimov Keeper FC Chavdar
6 England Kelvin Wilson Forsvar Celtic
5 England Matthew Mills Forsvar Bolton
4 England Michael Mancienne Forsvar Hamburger SV
25 England Jack Hobbs Forsvar Hull City
13 Skottland Danny Fox Forsvar Southampton
31 Spania Dani Pinillos Forsvar Córdoba CF
2 USA Eric Lichaj Forsvar Aston Villa
37 England Jorge Grant Midtbane Nike Academy
24 Wales David Vaughan Midtbane Sunderland
14 Nederland Kyle Ebecilio Midtbane FC Twente (Lån)
10 England Henri Lansbury Midtbane Arsenal
8 England Chris Cohen Midtbane Yeovil Town
18 England Liam Trotter Midtbane Bolton (Lån)
32 Tyskland Robert Tesche Midtbane Hamburger SV
38 England Ben Osborn Midtbane Egen Stall
11 Irland Andy Reid Midtbane Blackpool
20 Wales Jonathan Williams Midtbane Crystal Palace (Lån)
35 Skottland Oliver Burke Midtbane Egen Stall
27 Skottland Chris Burke Midtbane Birmingham
19 Nord-Irland Jamie Ward Angrep Derby County
15 Kapp Verde Ryan Mendes Angrep Lille OSC (Lån)
9 Den demokratiske republikken Kongo Britt Assombalonga Angrep Peterborough
17 Portugal Nélson Oliveira Angrep Benfica (Lån)
7 England Matty Fryatt Angrep Hull City
23 Antigua og Barbuda Dexter Blackstock Angrep QPR
29 England Chris O'Grady Angrep Brighton (Lån)
34 England Tyler Walker Angrep Egen Stall

Kjente spillere[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

Det finnes i dag 387 (mai 2010) registrerte Nottingham Forest-supportere i Skandinavia, disse er samlet i den skandinaviske avdelingen av klubbens supporterklubb, Nottingham Forest Supporters Club of Scandinavia. Det er flest medlemmer i Norge, men også Sverige, Danmark, Finland, Færøyene, Luxumburg og Sveits er representert. I Nottingham er det tre støttemedlemmer, hvor også klubbens æresmedlem Mrs Joan Bakewell bor.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]