Sheffield

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sheffield
Sheffield

Kart over Sheffield
Vist i England

Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Region: Yorkshire og Humber
Adm. grevskap: De facto enhetlig myndighet
Seremonielt grevskap: South Yorkshire
Status Distrikt og by (city)
Adm. senter Sheffield
Areal 367,94 km²
Befolkning 512 507 (2003)
Bef.tetthet 1 392,9 innb./km²
ONS-kode 00CG

Sheffieldarms.jpg

Sheffield er en by og en de facto enhetlig myndighet i South Yorkshire, England. Selve byen har en befolkning på i overkant av en halv million mennesker, men med forsteder bor det omkring 1,3 millioner der. Den er dermed blant de ti største byene i England.

Det er mye landsbygd som ligger innenfor bygrensen, og omkring en tredjedel av området tilhører Peak District nasjonalpark. Sheffield er den eneste engelske byen med status som city som har en nasjonalpark innenfor bygrensen. Den regnes som en av Englands grønneste byer, med 150 skogområdet og 50 offentlige parker.

Dagens grenser ble fastlagt i 1974, da det gamle distriktet Sheffield ble slått sammen med Stocksbridge bydistrikt og Wortley landdistrikt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sheffield Town Hall 04-10-04.jpg

Det har vært bosetninger i området helt siden istiden, men første landsbyene som Sheffield vokste frem fra ble grunnlagt i angelsaksisk tid. Etter normannernes erobring av England i 1066 ble det bygget et slott der for å kontrollere befolkningen, og en liten by begynte å utvikle seg rundt dette.

I det 14. århundre hadde byen blitt kjent for knivproduksjon, og begynte å vokse. Innen 1600 hadde den blitt Englands største kniv- og bestikkprodusent. I 1740-årene ble det utviklet en ny prosess for stålproduksjon, og denne gav stål av betraktelig bedre kvalitet. Man kom samtidig frem til en metode for å lage sølvplett. Dette førte til at Sheffield under den industrielle revolusjon opplevde enorm vekst, både økonomisk og i folketall. Den ble en valgkrets i 1842 og fikk status som city i 1893.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Den første offisielle fotballklubben i verden, Sheffield FC, ble grunnlagt i 1855. Innen 1860 var det hele femten fotballklubber i byen. Det er nå to klubber i The Football League: Sheffield United FC og Sheffield Wednesday FC.

Transport[rediger | rediger kilde]

Sheffield har et trikkenettverk kalt Supertram.

Andre steder i distriktet[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Sheffield – bilder, video eller lyd