MIM-23 Hawk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

MIM-23 Hawk (Homing All the Way Killer)[1]er en amerikansk mellomdistanse luftvernmissil produsert av Raytheon. Den ble designet for å være en mye mer mobil enn dets motstykke MIM-14 Nike Hercules, hvor man ofret rekkevidde og max-høyde for å få en missil som var mye mindre og lettere.

Hawk var opprinnelig tiltenkt å angripe fly, spesielt de som fløy på middels og lav høyde. Den ble tatt i bruk i US Army for denne rollen i 1959. I 1971 startet et stort oppgraderingsprogram, kjent som Improved Hawk, eller I-Hawk, som gjennomførte store forbedringer på missilet og erstattet alt av radarsystemer med nye modeller. Forbedringene fortsatte de neste 20 årene med bl.a. forbedret Electronic counter-countermeasures, potensiell home-on-jam mulighet, og i 1995 et nytt stridshode som gjorde den kapabel mot kortdistanse taktiske missiler. Jane's rapporterte at originalsystemet sjanse for å treffe målet på første forsøk var 0.56; I-Hawk forbedret dette til 0.85.[2] Norge utviklet Norwegian Adapted Hawk basert på I-Hawk i samarbeid med Raytheon.

Hawk ble erstattet med MIM-104 Patriot i US Army i 1994. Den siste amerikanske brukeren var US Marine Corps, som brukte den inntil 2002 da de ble erstattet med den bærbare kortdistanse-missilen FIM-92 Stinger. Missilet ble også produsert utenfor USA, som i Vest-Europa, Japan og Iran.[3] Amerikanske styrker har aldri brukt Hawk i kamp, men det har blitt brukt utallige ganger av andre nasjoner. Det ble produsert omtrent 40.000 missiler av denne typen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]