MIM-23 Hawk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

MIM-23 Hawk (Homing All the Way Killer)[1]er et amerikansk mellomdistanse luftvernmissil produsert av Raytheon. Det ble designet for å være en mer mobilt enn dets motstykke MIM-14 Nike Hercules, hvor man ofret rekkevidde og max-høyde for å få et missil som var mye mindre og lettere.

Hawk var opprinnelig tiltenkt å angripe fly, spesielt de som fløy på middels og lav høyde. Det ble tatt i bruk i US Army i denne rollen i 1959. I 1971 startet et stort oppgraderingsprogram, kjent som Improved Hawk, eller I-Hawk, som gjennomførte store forbedringer på missilet og erstattet alt av radarsystemer med nye modeller. Forbedringene fortsatte de neste 20 årene med bl.a. forbedrede elektroniske mottiltak, potensiell home-on-jam-mulighet, og i 1995 et nytt stridshode som ga dey kapasitet mot kortdistanse taktiske missiler. Jane's rapporterte at originalsystemet sjanse for å treffe målet på første forsøk var 0,56; I-Hawk forbedret dette til 0,85.[2] Norge utviklet Norwegian Adapted Hawk basert på I-Hawk i samarbeid med Raytheon.

Hawk ble erstattet av MIM-104 Patriot i US Army i 1994. Den siste amerikanske brukeren var US Marine Corps, som brukte det inntil 2002 da det ble erstattet av det bærbare kortdistanse-missilet FIM-92 Stinger. Missilet ble også produsert utenfor USA; i Vest-Europa, Japan og Iran.[3] Amerikanske styrker har aldri brukt Hawk i kamp, men det har blitt brukt utallige ganger av andre nasjoner. Det ble produsert omtrent 40 000 missiler av denne typen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]