NORSOL

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

NORSOL, forkortelse for Norwegian Solution, var fellesbegrepet for luftvern som det norske Luftforsvaret hadde fra slutten av 1980-tallet og frem til iallfall 2002[1]

Det bestod av tre forskjellige våpensystemer:

Alle tre systemene var integrerte gjennom ARCS via wire og radio. Nikebataljonen var ikke en del av systemet.

ARCS[rediger | rediger kilde]

Utviklingen av Norwegian Adapted Hawk førte til ny programvare og noen mindre endringer i maskinvaren, sammenlignet med I-Hawk som missilsystemet var basert på. NOAH fikk en ny, tredimensjonal radar og et nettverksbasert kommando- og kontrollsystem kjent som ARCS (Acquisition Radar and Control System), en enhet som erstattet tre ulike radarsystemer, sentralen for informasjonskoordinering og sentralen for batterikontroll. ARCS ble også anskaffet for å lede Bofors L-70-lufvernskanonene. En ARCS-enhet besto av en FDC (Fire Distribution Center) og en LASR (Low Altitude Surveillance Radar).

Opptil fire ARCS (normalt tre for NOAH og en for L-70) kunne kobles sammen slik at hver hadde et konsolidert bilde av luftrommet. Kommunikasjonsutstyret var basert på et digitalt svitsjesystem med fiberoptisk overføring. Dette skal blant annet gjort det mulig å integrere den målsøkende radaren (LASR) med systemer for identifisering av venn og fiende (IFF).

I en FDC var det tre arbeidsplasser. En for TCO (Tactical Control Officer, normalt troppssjef), en for FCO (Fire Control Officer, normalt tropps NK) og den siste for radiooperatør/tekniker. Arbeidsplassene til TCO og FCO var utstyrt med KMC-900 dataarbeidsstasjoner fra Kongsberg, og hadde også en innebygd simulator som genererte realistiske scenarier i forbindelse med opplæring og trening av operatørene. Radiooperatøren/teknikeren hadde ansvar for Deltamobile, samt de mange forskjellige radionettene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ forsvaret.no Arkivert 7. februar 2017 hos Wayback Machine. - STUDIEHÅNDBOK 2001 - 2002 - LUFTKRIGSSKOLE I - LUFTKRIGSSKOLE II

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]