Bellsund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bellsund sett fra nordøst mot Wedel Jarlsberg Land i sørvest. Nordspissen av landet til venstre kalles Kapp Lyell.
Midnattsol i Belsund på et bilde fra slutten av 1800-tallet

Bellsund er en fjord på vestsida av SpitsbergenSvalbard. Strengt tatt brukes den kartografisk om sundet som forener Van Mijenfjorden og Van Keulenfjorden før disse munner ut i Norskehavet i vest. Van Mijenfjorden starter ved Akseløya, ei smal øy som nesten sperrer hele innløpet. Sør for Akseløya går Van Keulenfjorden mot sørøst, og vest for innløpet til denne fjorden ligger Recherchefjorden.

Bellsund og utgjør således et 20 x 20 km stort havområde mellom havet og fjordene. Bellsund ligger 30 km sør for Isfjorden og har innløp mellom Kapp Martin med Bellsund fyrNordenskiöld Land i nord, og Kapp LyellWedel Jarlsberg Land i sør.

Nordbredden av Bellsundet tilhører Nordenskiöld Land Nasjonalpark, og Forvaltningsområde 10 (som går halvveis ned i Bellsundet fra nord. Forvaltningsområdet betyr at tilreisende kan bevege seg her uten å melde til Sysselmesteren og uten forsikring. Ferdsel til sørlige Bellsundet skjer derimot utenfor Forvaltningsområde 10 og innebærer forsikrings- og meldeplikt.

Om man innregner også fjordene som strekker seg østover, blir Bellsundet inntil 83 km langt til botn av Van Mijenfjorden. Dette er den rimelige lengden å regne for denne fjorden.

Navnet er en norsk tilpasning av det engelske «Bellsound» (norsk: «Klokkesund»), et navn som henspiller på Klokkefjellet, et klokkeformet fjell på sørsida av fjordmunningen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bellsund Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt. Besøkt 13. mars 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]