Nordenskiöldkysten
Nordenskiöldkysten er et slettelandskap langt vest på Spitsbergen, Svalbard. Sletta er langstrakt nord-sør av om lag 30 km lengde, og 5-10 km bred. Strandsletta er avsatt av havets og isens krefter og er ikke sedimentær, den inngår i grunnfjellet og grenser i vest rett ut mot Nordishavet, i sør mot Bellsund. Sletta er det vestligste området av Nordenskiöld Land.
Slettelandskapet inngår i Nordenskiöld Land nasjonalpark. Sammen med Ingeborgfjellet i sørøst ble den delen av Nordenskiöldkysten som inngår i nasjonalparken, i 2011 utpekt til ramsarområde.[1] Fjellene inne langs sletta har særlig bestander av alkefugl, krykkje og havhest.[2] Til ramsarområdet hører også disse fjellene, samt hele Erdmannbreen, Orustdalen og Ytterdalen innenfor den kystnære fjellkjeden.
Verneområdene som omfatter Nordenskiöldkysten er, regnet fra nord:
- Festningen geotopvernområde, inkluderer Russekeila.
- Kapp Linné fuglereservat, omfatter lagunen Fyrsjøen.
- Nordenskiöld Land nasjonalpark, omfatter sørlige 3/4 av kysten
Nord på Nordenskiöldkysten kalles strandsletta for Isfjordflya, og her stikker Kapp Linné ut med Isfjord Radio og fyrlykt. Litt nord for dette ligger den gamle russiske fangstasjonen i Russekeila. Ved Russekeila ble det også tatt utmål for gruvedrift tidlig på 1900-tallet, og helt her oppe i nord starter Festningen geotopvernområde på slettelandet. I nordøst strekker Linnéfjella seg i nord-sør retning langs kystsletta, og ved foten av fjellene ligger fangsthytta Camp Anthon.
Sør på Nordenskiöldkysten kalles strandsletta for Lågnesflya, og her stikker det ut flere odder: Osodden, Kapp Bjørset, Grønsteinodden, Lågneset og Kapp Martin – sistnevnte med fyrlykt for innseilingen i Bellsundet. Deretter kommer Van Muydenbukta og Ingeborgfjellet, som avslutter lavlandskysten mot sørøst. Under Ingeborgfjellet ligger Camp Bell og Camp Millar.
Se også
[rediger | rediger kilde]Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ «Norge har fått 14 nye Ramsar-områder». DN. Arkivert fra originalen 6. august 2011. Besøkt 30. september 2011.
- ^ Svalbard Reiseliv AS: «Svalbard», brosjyre, Longyearbyen 2008.
Eksterne lenker
[rediger | rediger kilde]- Nordenskiöldkysten Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt
- Kart over ramsarområdet[død lenke] – Direktoratet for naturforvaltning.