NCIS (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
NCIS omdirigeres hit. For det amerikanske marinedepartementets etterforskningsavdeling, se Naval Criminal Investigative Service.
NCIS
NCIS
Seriens logo.
Generell informasjon
SjangerDrama / krim
Prod.landAmerikansk
Episoder257 (pr. 6. mai 2014)
Lengde42–44 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeMark Harmon
Sasha Alexander
Michael Weatherly
Sean Murray
Pauley Perrette
Rocky Carroll
David McCallum
Brian Dietzen
Cote de Pablo
Lauren Holly
Emily Wickersham
Bak kamera
SkapereDonald Bellisario
Don McGill
TittelmusikkBrian Kirk
Prod.selskapBelisarius Productions
Paramount Network Television (2003–06)
CBS Paramount Network Television (2006–09)
CBS Television Studios (2009–)
Sending
Periode23. september 2003d.d.
TV-kanalCBS
Teknisk informasjon
Bildeformat480i (SDTV)
LydformatDolby Digital 5.1 stereo med DVSSAP-kanalen
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata
Offisiell nettside
Mark Harmon og Chris O'Donnell under innspilling av serien i 2009.

NCIS, tidligere kjent som NCIS: Naval Criminal Investigative Service, er en amerikansk TV-serie som kretser rundt et fiktivt lag med spesialagenter fra USAs marineetterretning,[trenger referanse] Naval Criminal Investigative Service. Det er en gruppe som driver etterforskning som involverer den amerikanske marinen, og spesialenheten US Marines.

Konseptet og figurene ble opprinnelig introdusert i en todelt episode av CBS-serien JAG (episode 20 og 21 i sesong åtte). TV-serien NCIS er dermed en spin-off fra JAG, og hadde premiere den 23. september 2003 på CBS. Den er per 2014 i sin 12. sesong. Donald Bellisario, som skapte JAG samt de velkjente seriene Airwolf, Magnum, P.I. og Quantum Leap, er medskaper og utøvende produsent av NCIS.

NCIS ble opprinnelig omtalt som Navy NCIS, i tillegg til feilsiteringen Navy CSI, i løpet av sesong 1, men «Navy» ble senere droppet fra tittelen siden det var overflødig. NCIS fikk i sin 7. sesong en spin-off-serie, NCIS: Los Angeles, som starter med Chris O'Donnell og LL Cool J, og i sin 11. sesong NCIS: New Orleans.

Serien ble i 2011 kåret til USAs favoritt-TV-serie.[1]

Oversikt[rediger | rediger kilde]

NCIS er en TV-serie som følger et oppdiktet lag med spesialagenter innenfor den amerikanske marinen. Deres oppgave er å beskytte og etterforske personer tilknyttet marinen, med et hovedfokus på drapsetterforskning. Arbeidet utføres av spesialagentene i samarbeid med bevisanalysepersonell og leger. Humor er blitt beskrevet som en nøkkelfaktor for seriens suksess, i tillegg til fokus på karakterer og deres liv i forbindelse med jobben.

Navn Spilt av Stilling Sesonger
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Leroy Jethro Gibbs Mark Harmon leder og spesialagent Hoved
Anthony «Tony» DiNozzo Michael Weatherly seniorfeltspesialagent Hoved
Timothy McGee Sean Murray feltspesialagent Iblant Hoved
Caitlin «Kate» Todd Sasha Alexander feltspesialagent Hoved Gjest
Ziva David Cote de Pablo feltspesialagent Hoved
Eleanor «Ellie» Bishop Emily Wickersham feltspesialagent Hoved
Abigail «Abby» Sciuto Pauley Perrette bevis- og analysespesialist Hoved
Jenny Shepard Lauren Holly direktør Hoved
Leon Vance Rocky Carroll direktør Iblant Hoved
Donald «Ducky» Mallard David McCallum sjefslege Hoved
Jimmy Palmer Brian Dietzen legeassistent Iblant Ofte Hoved

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

 • Leroy Jethro Gibbs, spilt av Mark Harmon (sesong 1–), er en spesialagent og leder for NCIS-laget. Han har en fortid som snikskytter i USAs marine frem til 1991 da hans første kone Shannon og datter Kelly ble drept av en meksikansk narkolanger, etter at Shannon hadde vært vitne til et mord. Etter at Gibbs hadde tatt hevn over den som drepte sin kone og datter, sluttet Gibbs seg til NIS, senere omdøpt NCIS, med spesialagent Mike Franks som sin sjef. Han har vært gift fire ganger, men er for tiden singel, som ofte blir referert til på showet. Han har også et vanskelig forhold til sin far.
 • Anthony «Tony» DiNozzo, spilt av Michael Weatherly (sesong 1–13), er en spesialagent og tidligere politibetjent fra Baltimore før han begynte hos NCIS i 2001. Gibbs anser DiNozzo å være en yngre versjon av seg selv. Han blir ansett som en kvinneelsker, med mye humor og artige påfunn.
 • Ziva David, portrettert av Cote de Pablo (sesong 3–10), er kanskje det farligste medlemmet av gruppen. Hun ble i sesong 7 offisielt medlem av laget som spesialagent. Før den tid var hun med som en forbindelse mellom det Israelske Mossad og NCIS. Hun erstattet spesialagent Kate Todd, som ble skutt og drept av Zivas halvbror i finalen av sesong 2 «Twilight».
 • Abigail «Abby» Sciuto, spilt av Pauley Perrette (sesong 1–), er en etterforskningsspesialist som jobber med bevismateriale. Hun har en spesiell «goth»-stil med bruk av svarte klær og tatoveringer, og er avhengige av den fiktive merkevaren «Caf-Pow», en koffeinholdig drikk. Abbys karakter har oppnådd enorm popularitet nasjonalt og internasjonalt for den spesielle kombinasjonen av personalitet og utseende.
 • Timothy McGee, spilt av Sean Murray (sesong 2–), er en spesialagent. Han har en grad i dataetterforskning fra MIT, og fungerer sammen med Abby Sciuto som lagets teknologispesialister. McGee var opprinnelig tildelt til Norfolk Militærbase, men ble fast medarbeider i sesong 2 episode «See No Evil». Ofte kalt «Probie» av DiNozzo, til tross for at han ikke lenger er lagets nybegynner, samt andre slengord som «McGeek» og «McGoogle». Under et pseudonym forfattet han en bestselgende bok ved hjelp av detaljer basert på medlemmene av gruppen, til stor irritasjon fra dem da dette ble kjent.
 • Leon Vance, spilt av Rocky Carroll (sesong 6–), var tidligere assisterende direktør og høyre hånd til Jenny Shepard. Han ble direktør for NCIS når Jenny døde i siste episode av 5. sesong.
 • Dr. Donald «Ducky» Mallard, spilt av David McCallum (sesong 1–), er lege og psykolog. Han var nær venn med Jenny Shepard og er bestevenn med Gibbs.
 • Jenny Shepard, spilt av Lauren Holly (sesong 3–5), var den andre direktøren for NCIS som er vist i serien. Hun har tidligere jobbet sammen med Gibbs i Europa, og var hans kjæreste på den tiden. Hun ble drept i «Judgment Day, Part 1» etter at et tidligere oppdrag viste seg å ha gått galt. Shepard fikk assistanse fra Mike Franks, Gibbs tidligere sjef, mot angrepet fra en hun skulle ha drept for flere år siden. Selv om hun sto imot døde hun av skadene.
 • Caitlin «Kate» Todd, spilt av Sasha Alexander (sesong 1–2), jobbet tidligere som en Secret Service-agent før hun sluttet seg til NCIS i første episode av sesong 1. Gibbs ble en slags mentor for henne. Hennes to-årige karriere kom til en tragisk og brå slutt da siste episode av sesong 2, «Twilight», endte med at hun ble skutt i hodet av terroristen Ari Haswari (Ziva Davids halvbror). Hennes død traff NCIS-laget hardt, og Gibbs lot ingen noen røre hennes skrivebord eller garderobe ved NCIS.
 • Jimmy Palmer, spilt av Brian Dietzen (sesong 1–), erstattet Gerald Jackson som assistent for Dr. Mallard. Har siden sesong 6 blitt en del av hovedpersonene i serien i episodene han deltar i.

Iblant[rediger | rediger kilde]

 • Tobias Fornell, spilt av Joe Spano (sesong 1–), er en senior FBI-spesialagent. Han har en datter med sin eks-kone, som tidligere var gift med Gibbs. Gibbs og Fornell har et krydret vennskap, og møtes ofte heisen for å ha private samtaler om både etterforskningen og annet som måtte passe.
 • Trent Kort, spilt av David Dayan Fisher (sesong 4–), er en hemmelig CIA-agent som alltid synes å ha sin egen agenda. Gibbs anser ham som svært farlig og stoler ikke på han. Mens Kort prøvde å rydde opp i CIAs rot i forbindelse med «Port-to-Port Killer», Lt Jonas Cobb, mistet han sitt venstre øye i en kamp med Cobb, som senere legges i en drink til DiNozzo.
 • Eli David, spilt av Michael Nouri (sesong 6–10), er direktør for Israels agentbyrå, kjent som Mossad. Han er også far til både NCIS (og eks-Mossad) agent Ziva David og terrorist- og Mossad agenten Ari Haswari. Selv om han ikke støtter hans datter å jobbe ved NCIS, hevder han at han fremdeles elsker henne. Han er en nær venn med direktør Vance. Han ble skutt og drept i episode 11, sesong 10.
 • Erica Jane «EJ» Barrett, spilt av Sarah Jane Morris (sesong 8–), er en NCIS-spesialagent midlertidig tilstede i Washington i forbindelse med å løse «Port-to-Port Killer»-saken. Hennes jobb ble først tilbudt Tony DiNozzo i sesong 4.
 • Mike Franks, spilt av Muse Watson (sesong 3–8), er en pensjonert spesialagent til NIS (senere omdøpt til NCIS) og mangeårige mentor til Gibbs. Han er også nær venn med DiNozzo og Jenny Shepard. Han mister sin høyre pekefinger i «Rule Fifty-One», men hevder at han «fortsatt kan trekke i avtrekkeren med tommelen.» I sesong 8 episode «Swan Song» ble han myrdet med en skalpell av Lt Jonas Cobb, kjent som «Port to Port Killer».
 • M. Allison Hart, spilt av Rena Sofer (sesong 7), er en forsvarsadvokat og potensielle kjærlighetsinteresse for Gibbs.
 • Michelle Lee, spilt av Liza Lapira (sesong 4–6), er en NCIS-spesialagent som ble tildelt DiNozzos lag ved starten av sesong 4, selv om hun først og fremst er advokat. Ved Gibbs tilbakekomst ble hun tilbakeført til juridisk avdeling. I sesong 6 blir hun anklaget som muldvarp, og ender med å bli skutt av Gibbs.
 • Hollis Mann, spilt av Susanna Thompson (sesong 4–5), er en oberst i den amerikanske marinen. Hun er en potensiell partner for Gibbs i hele sesong 4 og 5. Ved flere anledninger havner de to på etterforskning i lag, som er med på å utvikle deres kjennskap til hverandre.
 • Jeanne Benoit, spilt av Scottie Thompson (sesong 4–5), er en lege ved Monroe universitetssykehus og datter av våpenhandler René Benoit (også kjent som La Grenouille). Hun ble brukt som del av en hemmelig operasjon ledet av direktør Shepard og spesialagent DiNozzo. Hun blir sammen med DiNozzo som en del av planen med å nå fram til hennes far.
 • Paula Cassidy, spilt av Jessica Steen (sesong 1–4), er en spesialagent ved NCIS og midlertidig tildelt Gibbs lag etter dødsfallet til Kate Todd, før hun får sitt eget lag med base i Pentagon. Hun ble drept av en selvmordsbomber i «Grace Period». Hun hadde et godt forhold til Tony DiNozzo, i motsetning til Gibbs.
 • Thomas Morrow, spilt av Alan Dale (sesong 1–3), er den første direktøren for NCIS sett i serien. Han går av som direktør for NCIS i «Kill Ari, Part 1» etter å ha blitt tilbudt en jobb ved Homeland Security og etterfølges av Jenny Shepard.
 • Gerald Jackson, spilt av Pancho Demmings (sesong 1 og 3), var assistenten til Dr. Mallard løpet av sesong 1 før han ble skutt av Ari Haswari i «Bete Noire». Han ble assistent to år før dette og gikk inn på rehabilitering etter hendelsen og ble erstattet av Jimmy Palmer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «NCIS is America’s Favorite TV Show» (engelsk). TV by the numbers. 5. mai 2011. Besøkt 18. mai 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo.svg Engelsk Wikiquote: NCIS (TV series) – sitater