Anthony DiNozzo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anthony DiNozzo Jr.
Rollefigur i NCIS-serien
Anthony DiNozzo Jr.
Michael Weatherly som Anthony DiNozzo under filming i 2008
Første opptreden«Ice Queen» (JAG)
Siste opptreden«Family First»
Informasjon
KjønnMann
Spilt avMichael Weatherly

Anthony D. «Tony» DiNozzo Jr. er en fiktiv karakter fra den amerikanske TV-serien NCIS som sendes på CBS Television og blir spilt av skuespiller Michael Weatherly.

Tony DiNozzo kommer fra en velstående familie fra Long Island, New York. Han var enebarn, men ble avskåret fra sin families store formue. Hans mor, hvis pikenavn var Paddington, døde da DiNozzo var åtte år gammel. Tonys far, Anthony DiNozzo sr, og far og sønn har mange like personlighetstrekk, begge flørter mye med kvinner. Det fremgår også at hans far utgir seg for å være rik, noe han ikke alltid er ettersom han har gått konkurs mer enn en gang.

Det kommer også frem at etter hans mors død, tilbrakte Tony og hans far lite tid sammen, og de sjelden kommuniserte med hverandre som igjen forårsaket det anstrengte forholdet mellom dem. DiNozzo tilbrakte mye av barndommen ved kostskoler og sommerskole. Andre familie-medlemmer som blir nevnt i forskjellige NCIS-episoder inkluderer en bestefar som samlet på knapper og testamenterte Tony tusen aksjer i et dot-com selskap. Han har mange onkler inkludert onkel Vincenzo, en slakter bosatt på Long Island. En annen onkel var en vellykket forretningsmann og en tredje onkel var velstående og avdød.

DiNozzo studerte ved Rhode Island Military Academy som tenåring, og ble uteksaminert fra Ohio State University med en Bachelor of Arts-grad i kroppsøving. I sin tid ved Ohio State, var han også på basketball-laget. DiNozzo arbeidet ved tre forskjellige politi-avdelinger før han begynte ved NCIS. På slutten av hans periode ved drapsdivisjon i Baltimore, ble han ansatt ved NCIS. Det ble senere avslørt at DiNozzo forlot politiet i Baltimore fordi det ble oppdaget at hans partner var korrupt.

Da hans sjef Leroy Jethro Gibbs trekker seg tilbake til Mexico etter å ha blitt utsatt for en eksplosjon og havnet i koma i sesong tre, leder DiNozzo hans lag i Gibbs' fravær. Når Gibbs kommer tilbake fra pensjonist-tilværelse returnerer han til sin tidligere stilling. DiNozzo snakker flytende spansk, og ble i sesong fire tilbudt en ettertraktet posisjon som agent i Rota, Spania som han takker nei til fordi han heller vil jobbe sammen med hans opprinnelige lag i Washington D.C.

I slutten av sesong to blir DiNozzo smittet av bakterien Yersinia pestis. og som følge av dette dør han nesten av lungepest. I siste episode av denne sesongen dør hans kollega Caitlin Todd av den Mossad-trente terroristen Ari Haswari. På slutten av sesong fem, ble DiNozzo forflyttet til USS Ronald Reagan, og senere til USS Seahawk. Men i begynnelsen av sesongen seks, ble han overført til sin opprinnelige lag ved NCIS sitt hovedkvarter i Washington, DC. DiNozzo ble fanget av terroristen Saleem Ulman og deretter gitt et sannhetsserum mens han blir holdt fanget i Somalia sammen med to av hans medarbeidere i begynnelsen av sesong syv.

DiNozzo siterer ofte filmer i hverdagen, ofte mens han etterligner skuespilleren når han siterer dem, Sean Connery som James Bond og Tommy Lee Jones kommer ofte opp under disse siteringene. DiNozzo er fan av TV-serien Magnum, P.I. Han har vist seg å være svært lojal mot sine kolleger ved NCIS, spesielt hans sjef og veileder, Leroy Jethro Gibbs. Han kjørte en 1966 Ford Mustang før den ble ødelagt i en eksplosjon. DiNozzo er også svært dyktig i å gå undercover blant annet forkledd som en fange der han blir venn med en rømt fange som har informasjon om stjålne irakiske antikviteter.

Hans oppførsel mot kvinner er noen ganger bemerket som sjåvinistiske, og gjennom det meste av TV-serien flørter DiNozzo med nesten enhver kvinne han møter. En av kvinnene han ble tiltrukket av viste seg å være en terrorist. En annen kvinne han var tiltrukket av, og kysset, viste seg å være en transkvinne som hadde myrdet en av DiNozzo`s medarbeidere. Han hadde et forhold med en sosialarbeider ved navn Michelle som, etter at han avsluttet forholdet deres, brøt seg inn i leiligheten hans og fylte den med hundeavføring. Han brøt også opp med en marineløytnant (som hadde forlatt hennes daværende forlovede til fordel for DiNozzo), og kort tid etter at DiNozzo brøt med henne, sendte hun hans identitet og fotografi til et nettsted som skrev om menn med herpes. Tony's tidligere forlovede ble så vidt nevnt i løpet av sesong åtte. Hun heter Wendy Miller, og skal ha slått opp med Tony kvelden før deres planlagte bryllup. [1]

DiNozzo hadde også et forhold med en doktor, hvis far var René La Grenouille - en fransk våpenhandler som NCIS-direktør Jenny Shepard hadde vært besatt av å fange i 10 år. DiNozzo sitt forhold til med-kollega Timothy McGee var i utgangspunktet problematisk. Måten DiNozzo behandler McGee på kan anses som trakassering, og DiNozzo prakker mye på ham ettersom McGee lenge er den minst erfarne medlemmet av NCIS-teamet. Noen av DiNozzos kallenavn på McGee spiller på hans navn som «McGeek» og «McGoogle».

I januar 2016 ble det kjent at sesong tretten ville bli DiNozzos siste.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jeremy Egner (6. januar 2016). «Michael Weatherly Leaving ‘NCIS’». The New York Times. Besøkt 18. mai 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for filmdatabaser i Wikidata