Leroy Jethro Gibbs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Leroy Jethro Gibbs er en fiktiv person og hovedfiguren fra TV-serien NCISCBS Television. Rollen blir spilt av skuespilleren Mark Harmon.

Gibbs sin nøyaktige alder har aldri blitt avslørt, men det ble avslørt at han ble født i den landlige byen Stillwater, Pennsylvania. Hans far, Jackson Gibbs (spilt av Ralph Waite), eier en butikk (Stillwater General Store) i denne byen. Det har vært nevnt i en episode at Gibbs' far muligens var med i United States Army Air Force fordi Gibbs viser til en pin-up på sin fars P-51 Mustang.

Gibbs ble oppkalt etter sin fars gode venn, Leroy Jethro, som var hans forretningspartner i butikken hans etter at det jobbet sammen i kullgruvene som var eid av Winslow Mining Company. Gibbs junior forlot hjembyen Stillwater i 1976 da han var mellom 18 og 20 år og, ifølge hans egne uttalelser, kom han ikke tilbake på over tretti år. I en flashback-scene i en episode, havnet Jethro ofte i voldelige episoder og faren hans som til stadighet kom til unnsetning med en Winchester rifle eller hagle.

Leroy Jethro var tidligere en Marine Scout Sniper, og han var i militærpolitiet en kortere periode før han begynte i NCIS der Gibbs blir portrettert som en disiplinert og krevende sjef. Selv om Gibbs ikke har fungert som en aktiv snikskytter i militæret på flere år, har han beholdt sine ferdigheter og treffsikkerhet, noe som blir tydelig underveis i serien, blant annet i premieren på sesong 7, «Truth or Consequences» der han skyter en terrorist over lengre avstand.

Før han ble ansatt i NCIS, reiste Gibbs på flere hemmelige operasjoner, særlig i Øst-Europa. Dette blir demonstrert av en rekke flashbacks, mange av disse inkluderer hans tidligere elsker, direktør Jenny Shepard (spilt av Lauren Holly). Gibbs har vært gift fire ganger og han ble skilt tre ganger. Hans første ekteskap ble holdt hemmelig for resten av Gibbs' kollegaer og bekjente frem til episoden «Hiatus (Part 1)» som er den siste episoden av sesong 3.

Det første tegnet på Gibbs sin første familie kommer frem i episoden «Honor Code». I løpet av denne episoden, har Gibbs ansvaret for en fem år gammel sønn av en kidnappet marineoffiser, ved navn Zachary. Hans agenter og sjefen hans, påpeker hvor godt Gibbs arbeider med barn, og sjefen hans spør om han noen gang har vurdert å få noen barn selv. Episoden avsluttes med noen utklipp av flashbacks der Gibbs tilbringer tid med gutten i kjelleren der de arbeider på en trebåt som han har bygd selv, mens gutten har på seg en gammel NIS-genser, og til slutt vises et klipp av en mye yngre Gibbs iført sin gamle militære uniform, der han holder rundt en ung jente som også har på seg den samme gamle NIS-genseren, der de arbeider på skroget til en båt i Gibbs sin kjeller, som ligner på det tidligere bildet av Gibbs og Zachary.

I episoden «Heartland» fra sesong 6, blir det avslørt via diverse flashbacks at Gibbs møtte sin første kone, Shannon, mens han ventet på tog-plattformen i hjembyen Stillwater rett før han dro fra byen i 1976. Shannon, sammen med deres ni år gamle datter Kelly, ble myrdet av en meksikansk narkolanger ved navn Pedro Hernandez på den siste offisielle dagen av Operation Desert Storm den 28. februar 1991. Shannon og Kelly ble drept fordi de hadde sett Hernandez begå ett mord, og de hadde blitt satt under vitnebeskyttelse frem til rettssaken mot narkotika-kongen.

Ifølge pilotepisoden av spin off-serien NCIS:.Los Angeles, kommer det frem at Gibbs ble mistenkt og, faktisk, etterforsket i forbindelse med mordet på Pedro Hernandez, men agenten som ledet etterforskningen, Lara Macy (spilt av Louise Lombard), besluttet å ikke etterforske saken videre til tross tilstrekkelige beviser på at Gibbs var skyldig i mordet, ettersom hun betraktet drapet som berettiget. Lara Macy skulle senere komme til bli drept på ordre fra oberst Merton Bell (spilt av Robert Patrick) som hadde et horn i siden til Gibbs og NCIS.

En av Gibbs sine andre koner, Diane, giftet seg senere med Gibbs sin gode venn og FBI senior-agent Tobias Fornell (spilt av skuespiller Joe Spano) Fornell innrømmet senere ovenfor Gibbs at dette ekteskapet var den største feilen han hadde begått i sitt liv. Gibbs sin kone Stephanie Flynn (skuespiller Kathleen York) bodde sammen med Gibbs under hans utenlandstjeneste i Moskva, Russland i cirka et år. Alle hans tre senere koner var rødhåret i likhet med hans første kone, Shannon, som ble drept.

Selv patologen Dr. Donald «Ducky» Mallard og direktør Shepard, som hadde kjent Gibbs i mange flere år lenger enn resten av kollegaene hans, var ikke blitt informert om drapet på Shannon og Kelly før de oppdaget artikkelen som var skrevet om drapet på dem mens Gibbs lå i koma i episoden «Hiatus» i sesong 3.

Gibbs også en gang hadde et romantisk forhold med den nå avdøde direktøren for NCIS, Jenny Shepard, som også var en rødhåret kvinne som ble drept i en skyte-episode, mens hun allerede var døende av kreft. I de tre første sesongene av NCIS ble han sett i selskap med en mystisk (og aldri-identifisert) rødhåret kvinne. I sesong fire, hadde Gibbs et langvarig seriøst forhold med Hollis Mann som også arbeidet i militæret, merkelig nok var hun ikke en rødhåret, men forholdet tok slutt i begynnelsen av sesong fem av serien, da det ble avslørt at hun hadde bosatt seg på Hawaii.

Etter Shannon og Kelly sin død, og før han giftet seg med sin andre kone, ble det antydet at Gibbs hadde hatt en affære med en kvinne i Colombia, som het Rose, mens han bekjempet geriljakrigere og narkotika-baroner i Colombia. Gibbs ble såret under dette oppdraget. I en episode blir det avslørt at Rose fikk sønn og Gibbs ble mistenkt (av hans kollegaer) for å være guttens biologiske far, men Gibbs avslørte senere at Rose allerede var gravid med sønnen da Gibbs kom til landsbyen deres, og han nevner at narkobaronen som Gibbs ble sendt dit for å myrde faktisk var guttens far.

I sesong 7, møter Gibbs for første gang på advokaten Margaret Allison Hart som ble sendt av en gammel fiende som Gibbs hadde satte i et meksikansk fengsel. Selv om de er uvenner med hverandre og krangler mye, så blir de i mange tilfeller også tiltrukket av hverandre. I en senere episode manipulerer en ukjent person hendelsene slik at kriminaltekniker Abby Sciuto ender opp med å etterforske drapet på narko-baronen Pedro Hernandez og hun finner ugjendrivelige bevis på at det var Gibbs som var ansvarlig for drapet på ham. Til tross for dette, havner hun i en konflikt med seg selv om hun skal droppe saken eller rapportere den inn.

Gibbs er en dedikert kaffe-drikker. I episoden «Hiatus (Part 1)», hevder Ziva at om Gibbs hadde blitt drept i eksplosjonen på skipet, vil fargen på hans innvoller «være mer kaffebrune enn røde». Gibbs sin hobby er trearbeid. Han har nesten alltid skroget på en seilbåt av tre, under påbygging i sin egen kjeller, som han bygger helt på egen hånd uten å bruke noe elektrisk verktøy. I episoden «Faking It» i sesong 4, blir det avslørt at Gibbs snakker flytende russisk, og at han snakker litt japansk og kinesisk. Han også tegnspråk som vises i mange episoder i hans samtaler med den rettsmedisinske forskeren Abby Sciuto.

I episode 10 av sesong 5 blir det avslørt at Gibbs var kraftig imot USAs invasjon av Irak i 2003, og han uttaler at han ikke støtter krigen, men han støtter de menn og kvinner i uniform som utkjemper krigen". På slutten av episoden «Murder 2.0» i sesong seks, blir Gibbs tildelt sin syvende tjeneste-medalje for sine tjenester for landet, men som i likhet med de seks andre gangene, deltok han ikke på prisutdelingen, og spesialagent Tony DiNozzo aksepterte medaljen på hans vegne. Gibbs viser ingen interesse for medaljene sine, og Tony DiNozzo legger dem i en eske i skrivebordsskuffen som inneholder flere lignende medaljer som Gibbs har mottatt for hans mange militære og sivile prestasjoner.

Gibbs ble tildelt medaljen Purple Heart da han tjenestegjorde i Operation Desert Storm, der han også havnet i koma i nitten dager. I tillegg til Purple Heart har Gibbs blitt tildelt medaljene Silver Star, Combat Action Ribbon, Navy Unit Commendation, Saudi Arabian Liberation of Kuwait Medal, Kuwaiti Liberation of Kuwait Medal og mange andre medaljer og utmerkelser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]