Patricia Tallman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Patricia Tallman
Født4. sep. 1957Rediger på Wikidata (66 år)
Pontiac
Beskjeftigelse
Utdannet vedCarnegie Mellon College of Fine Arts
Glenbard West High School
EktefelleJeffrey Willerth (28. august 1999 - ) 1 barn[1]
NasjonalitetUSA
Aktive år19812004
IMDbIMDb

Patricia Tallman (født 4. september 1957 i Glen Ellyn i Illinois) er en amerikansk skuespiller og stuntkvinne. Hun er mest kjent for sin hovedroller i science fiction-serien Babylon 5, der hun spiller rollefiguren «Lyta Alexander», en telepat som lever på romstasjonen Babylon 5.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Familie og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Tallman er datteren til Jerry Tallman, en radiounderholder.[2] Hun fikk en Bachelor of Fine Arts-grad fra Carnegie Mellon Universitys høyt rangerte Theater Arts Program.

Tallman har en sønn sammen med sin mann Jeffrey Willerth. De ble gift 28. august 1999.[1]

Skuespiller- og stuntkvinnekarriere[rediger | rediger kilde]

Tallman i 2006

15 år gammel var Pat skuespiller i et stykke ved The Red Barn Theatre i Saugatuck i Michigan, der hun gjorde ti show på 11 uker. Hun brukte snart all sin ferie fra high school på å opptre i teaterstykker, og valgte til slutt å gå på Carnegie Mellon University. Mens andre studenter jobbet som servitører, jobbet Pat seg gjennom college i 18 ulike musikaler ved the Pittsburgh Civic Light Opera.[1]

Tallman har hatt en rekke roller i fjernsyn og film, blant annet i tre ulike Star Trek-serier; Star Trek: The Next Generation, Star Trek: Deep Space Nine og Star Trek: Voyager. Hun har også hatt roller eller stunts i to Austin Powers-filmer. Hun var stuntkvinne for Geena Davis i filmen The Long Kiss Goodnight, der hun (i filmen) blant annet gjennomførte et legendarisk hopp ut av et vindu og ned i et isvann. Hun var også stuntkvinne for Laura Dern i Jurassic Park, og for Gates McFadden i en episode av Star Trek: The Next Generation.

Babylon 5[rediger | rediger kilde]

I 1994 startet science fiction-serien Babylon 5. Tallman spilte rollen som «Lyta Alexander», en kvinnelig telepat som lever på romstasjonen Babylon 5. Serien gikk i fem sesonger, var en kjempesuksess og Tallman var med i flere sesonger, blant annet med et lengre intenst samspill med Robin Atkin Downes som spilte rollen som «Byron». Hun har også spilt i en av spin-off filmene basert på Babylon 5, Babylon 5: Thirdspace' i 1998.

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Listen under er ikke komplett, se Patricia Tallman hos Internet Movie Database

Som skuespiller[rediger | rediger kilde]

Som stuntkvinne[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]