Patricia Tallman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Patricia Tallman
Patricia Tallman ComicCon.JPG
Født4. september 1957 (60 år)
Pontiac (Illinois)
Ektefelle Jeffrey Willerth (28. august 1999 - ) 1 barn[1]
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, stunt performer
NasjonalitetUSA
Aktive år19812004
Kjente roller"Telepaten Lyta Alexander" i Babylon 5
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Patricia Tallman (født 4. september 1957 i Glen Ellyn i Illinois) er en amerikansk skuespiller og stuntkvinne. Hun er mest kjent for sin hovedroller i science fiction-serien Babylon 5, der hun spiller rollefiguren «Lyta Alexander», en telepat som lever på romstasjonen Babylon 5.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Familie og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Tallman er datteren til Jerry Tallman, en radiounderholder.[2] Hun fikk en Bachelor of Fine Arts-grad fra Carnegie Mellon Universitys høyt rangerte Theater Arts Program.

Tallman har en sønn sammen med sin mann Jeffrey Willerth. De ble gift 28. august 1999.[1]

Skuespiller- og stuntkvinnekarriere[rediger | rediger kilde]

Tallman i 2006

15 år gammel var Pat skuespiller i et stykke ved The Red Barn Theatre i Saugatuck i Michigan, der hun gjorde ti show på 11 uker. Hun brukte snart all sin ferie fra high school på å opptre i teaterstykker, og valgte til slutt å gå på Carnegie Mellon University. Mens andre studenter jobbet som servitører, jobbet Pat seg gjennom college i 18 ulike musikaler ved the Pittsburgh Civic Light Opera.[1]

Tallman har hatt en rekke roller i fjernsyn og film, blant annet i tre ulike Star Trek-serier; Star Trek: The Next Generation, Star Trek: Deep Space Nine og Star Trek: Voyager. Hun har også hatt roller eller stunts i to Austin Powers-filmer. Hun var stuntkvinne for Geena Davis i filmen The Long Kiss Goodnight, der hun (i filmen) blant annet gjennomførte et legendarisk hopp ut av et vindu og ned i et isvann. Hun var også stuntkvinne for Laura Dern i Jurassic Park, og for Gates McFadden i en episode av Star Trek: The Next Generation.

Babylon 5[rediger | rediger kilde]

I 1994 startet science fiction-serien Babylon 5. Tallman spilte rollen som «Lyta Alexander», en kvinnelig telepat som lever på romstasjonen Babylon 5. Serien gikk i fem sesonger, var en kjempesuksess og Tallman var med i flere sesonger, blant annet med et lengre intenst samspill med Robin Atkin Downes som spilte rollen som «Byron». Hun har også spilt i en av spin-off filmene basert på Babylon 5, Babylon 5: Thirdspace' i 1998.

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Listen under er ikke komplett, se Patricia Tallman hos Internet Movie Database

Som skuespiller[rediger | rediger kilde]

Som stuntkvinne[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Internet Movie Database - Bio om Patricia Tallman Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «imdb» er definert flere steder med ulikt innhold
  2. ^ filmreference.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]