Marina Sirtis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marina Sirtis
Født29. mars 1955Rediger på Wikidata (69 år)
London
BeskjeftigelseSkuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, stemmeskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedGuildhall School of Music and Drama[1]
Tottenham High School for Girls
EktefelleMichael Lamper (19922019)[2][3][4]
FarJohn Sirtis
MorDespina Sirtis
SøskenSteve Sirtis[5]
NasjonalitetStorbritannia
USA
Aktive år1977
Nettstedhttp://www.marinasirtis.tv
IMDbIMDb

Marina Sirtis (født 29. mars 1955 i London i England) er en engelsk skuespillerinne. Sirtis er best kjent for sin rolle som Deanna Troi i Star Trek: The Next Generation.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Sirtis ble født i London i England, og er en naturalisert amerikansk statsborger med gresk avstamning. Hun har vært gift med Michael Lamper siden 21. juni 1992.[6] Hennes yngre bror, Steve, spiller fotball i Hellas.[6] og spilte for Columbia University tidlig på 1980-tallet. Hun gikk på prøver for dramaskole mot sine foreldres ønsker, og ble tilslutt tatt opp ved Guildhall School of Music & Drama.[6]

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Før Sirtis fikk rollen i Star Trek, spilte hun provokative, seksual-tematiske roller i flere filmer. I Faye Dunaway filmen The Wicked Lady, var hun involvert i en toppløs slåsskamp med Dunaway. I Charles Bronson filmen Death Wish 3, ble Sirtis sin rollefigur brutalt voldtatt av en gategjeng. I filmen Blind Date, er hun en prostituert som blir myrdet av en gal mann. Sirtis opptrer naken helt eller delvis i alle tre filmene. Som et resultat av dette, da hun senere ble berømt gjennom Star Trek: The Next Generation, ble hennes tidlige filmer svært populære blant den yngre mannlige fanbasen. Hun var også med som statist i filmen Caligula (1979) i en orgie-scene.

Sirtis hadde en etablert CV med arbeide i britisk fjernsyn, og var med i Minder, A. J. Raffles og The Adventures of Sherlock Holmes sammen med flere andre oppdrag. Hun spilte også flyvertinne i en Cinzano Bianco-reklame, sammen med Leonard Rossiter og Joan Collins, der Collins ble dynket med drinken.[7]

Star Trek: The Next Generation[rediger | rediger kilde]

Gene Roddenberry ble inspirert til å spørre den eksotiske Sirtis om å prøve seg på en rolle i serien etter å ha sett filmen Aliens sammen med Bob Justman, som hadde den latinske rollefiguren Vasquez, spilt av Jenette Goldstein.[8] Sirtis og Denise Crosby prøvde seg opprinnelig for andre roller, enn de som de endte i. Sirtis sin rollefigur var opprinnelig kalt for Lt. Macha Hernandez, the Security Chief. Gene Roddenberry bestemte seg for å endre på dette, og Macha Hernandez ble Natasha Yar. Sirtis husker at hun den dagen hun fikk en telefon som tilbød henne rollen som Deanna Troi, drev hun og pakket for å returnere til England, da hennes seks måneder gamle visum hadde gått ut.

Sirtis var med i alle syv sesongene av Star Trek: The Next Generation, og hennes rollefigur ble utviklet fra en passiv terapeut til en tøffere starfleetoffiser, noe som Sirtis likte. Heldigivs forble Troi en sterk kvinnelig rollefigur gjennom hele serien. Sirtis rollefigur skapte en stor fanbase, som fortsatte, selv lenge etter serien tok slutt. I hennes tid i serien, ble hun nær venn med flere av sine medskuespillere, som Jonathan Frakes (hennes delvis kjæreste og elsker Commander Riker), Michael Dorn og Brent Spiner. Spiner og Dorn var brudesvenner ved hennes bryllup.

Sirtis har gjentatt sin rollefigur Deanna Troi i Star Trek: Voyager, og i samtlige av filmene basert på Next Generation, samt i de siste episodene av serien Enterprise. Hun er en av seks skuespillere som har spilt den samme figuren i tre ulike Star Trek-serier. Sirtis har også flere actionfigurer laget etter seg og hennes figur, Deanna Troi, fra Star Trek: The Next Generation.

Sirtis brukte vanligvis parykker i sin rolle som Deanna Troi i Star Trek: The Next Generation. Sirtis ekte hår var litt kortere, og selv om det var krøllete, langt fra slik som rollefiguren sitt. Men Sirtis ekte hår ble brukt i piloten for serien, samt i de seks første episodene av sesong seks, der Troi hadde en mer naturlig frisyre. Hun brukte også en aksent (som en blanding av østeuropeisk og jødisk) for sin figur, selv om hennes naturlige aksent er britisk.

Annet arbeide[rediger | rediger kilde]

På Dragon Con, September 2005.
Foto av Patcave.

Etter slutten på Star Trek: The Next Generation i 1994, fortsatte Sirtis med sin skuespillerarbeide. Hun deltok med stemmen sin i den animerte TV-serien Gargoyles. Hun deltok også i andre serier, som Stargate SG-1 der hun spilte den russiske doktoren Dr. Svetlana Markov. Hun var også med i Earth: Final Conflict, filmen Paradise Lost, Diagnosis: Murder og sykehus-serien Casualty i 2001. Sirtis har også utvidet sin karriere ved å være produsent på The Deep Below.

Sirtis fortsetter sitt arbeide, og har vært med i flere serier og filmer, som en kontroversiell rolle i The Closer, en gjentagende rolle i Girlfriends, og en gjesterolle i Without a Trace som Alexa Soros. I 2004 hadde Sirtis en mindre rolle i den Oscar-vinnende filmen Crash som fruen til en iransk handelsmann. For denne rollen, trengte hun ikke å prøvespille, men fikk den direkte. I 2007 spilte hun rollen som The Queen i filmen Grendel. Hun har også (pr. januar 2008) flere filmer i produksjon, som Oranges og Trade Routes.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Science Fiction Genre Award (Modesto ShockerFest)

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «9 Things You Should Know About Marina Sirtis», publisert i StarTrek.com, utgitt 29. mars 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm0000642, besøkt 1. september 2023[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.dailystartreknews.com, besøkt 1. september 2023[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.gettyimages.com.au[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.gomarinasirtis.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b c Internet Movie Database: Biography for Marina Sirtis
  7. ^ Internet Movie Database: Other works for Marina Sirtis
  8. ^ Nemeck, Larry (2003). Star Trek: The Next Generation Companion. Pocket Books. ISBN 0-7434-5798-6. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]