Hopp til innhold

Quantum Leap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Quantum Leap
Generell informasjon
SjangerScience fiction
Prod.landUSA
Sendeår1989
Sesonger5
Episoder97
Lengde45 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrolleScott Bakula
MedvirkendeScott Bakula (rollefigur: Sam Beckett)
Dean Stockwell (rollefigur: Al Calavicci)
Bak kamera
Skaper(e)Donald Bellisario
RegiDavid Hemmings
MusikkVelton Ray Bunch
Sending
Periode26. mars 19895. mai 1993
TV-kanalNBC
Teknisk informasjon
Bildeformat480i (SDTV)
LydformatStereo
Eksterne lenker
IMDb

Tidsmaskinen (orig. Quantum Leap) er en amerikansk science fictionserie som gikk på NBC fra 1989 til 1993.

Serien handlet om fysikeren Sam Beckett som hoppet frem og tilbake i tiden, og inn i livene til andre mennesker for å rette opp hendelser som hadde gått galt i fortiden. Hovedrollen ble spilt av Scott Bakula. En annen sentral rolle spilles av Dean Stockwell. Serien ble skapt av Donald Bellisario. Det ble produsert 96 episoder.

Serien overlappet en rekke genrer, deriblant science fiction, familiedrama, komedie, samfunnskommentar og nostalgi.

Handling[rediger | rediger kilde]

Fysiker Dr. Sam Beckett kommer med en hypotese om at i nær fremtid kommer tidsreiser innenfor ens egen levetid å være mulig. Beckett mottar økonomisk støtte fra amerikanske myndigheter, til å bygge et prosjekt som får kallenavnet «Quantum Leap»

Men noen år senere truer myndighetene med å trekke all støtten, ettersom ingen synlige fremskritt er gjort. Sam bestemmer seg for å teste prosjektet på seg selv, i håp om å redde prosjektet før noen rekker å stoppe ham. Han blir derfor kastet tilbake i tid og rom. Han gjenvinner bevisstheten igjen, men sliter med delvise hukommelsestap knyttet til hans egen identitet. Et hologram av hans beste venn Admiral Al Calavicci (spilt av Dean Stockwell) dukker opp, synlig og hørbar bare for Sam, og hjelper til med å forklare Sam at han må rette opp noe som gikk galt i fortiden.

Til dette oppdraget blir Sam hjulpet av en spesiell superdatamaskin kalt Ziggy. Så snart alle problemene i fortiden blir ryddet opp i, burde han kunne hoppe tilbake til hans egen nåtid igjen. Til tross for at han klarer å korrigere fortiden, fortsetter Sam å hoppe tilfeldig rundt til andre områder og tidsrom i løpet av andre halvdel av det 20. århundre. Hver gang er Sam nødt til å rette opp i noe som skal ha gått galt i løpet av historien, og hver gang håper han at hans den neste tidsreisen skal være hans aller siste oppdrag - hjem til nåtiden.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Dr. Samuel Beckett (spilt av Scott Bakula) en fysiker, opprinnelig fra Indiana.
  • Albert Calavicci (spilt av Dean Stockwell) admiral i U.S. Navy. Sam's beste venn.
  • Ziggy (stemme gitt av Deborah Pratt) en datamaskin som bruker kunstig intelligens for å kontrollere «Project Quantum Leap» og hjelpe Sam gjennom hans mange tidsreiser.
  • Dr. Verbena Beeks (spilt av Candy Ann Brown) en psykiater som er en del av Quantum Leap-prosjektet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]