James Boswell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
James Boswell

James Boswell, 9. Laird av Auchinleck (født 29. oktober 1740, død 19. mai 1795) var en skotsk advokat, forfatter og dagbokskribent.

Boswell ble født i Edinburgh som eldste sønn av dommeren Alexander Boswell, 8. Laird av Auchinleck og Euphemia Erskine, Lady Auchinleck. Moren var en streng kalvinist, og han mente selv at faren var kald mot ham. Ved farens død arvet han tittelen og Auchinleck House med tilhørende eiendom i Ayrshire. Han er best kjent som sin biografi over Samuel Johnson, og hans navn har gått inn i det engelske språk (boswell, boswellian, boswellism) som betegnelse på en konstant følgesvenn og observatør.

Han er også kjent for sine detaljerte og ærlige dagbøker, som han skrev gjennom store deler av sitt liv. De forble uoppdaget til 1920-årene. Dagbøkene inneholder omfattende notater om hans grand tour i Europa og hans reise i Skottland med Johnson, samt notater fra hans møter med kjente personer som tilhørte The Club, som Lord Monboddo, David Garrick, Edmund Burke, Joshua Reynolds og Oliver Goldsmith.